Daně z brigád - platí se?

• (neregistrovaný)

3. 6. 2008 10:52

Pracovala jsem letos pár hodin na jedné akci - dostala jsem Příkazní smlouvu a pak nezdaněnou mzdu a zaměstnavatelka se mi dušovala, že do výdělku 40 000,- se neplatí daně. Vydělala jsem si asi 1400,-, budu tedy muset příští rok přiznávat a odvádět? Případně dověděl by se vůbec FÚ, že si nějaká slečna z nějakých Žabokvak vydělala a neodvedla daň, eviduje to někam zaměstnavatelka?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 6. 2008 22:52

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Re: Daně z brigád - platí se?
      No to jej pěkná blbost, co jste napsala. Takhle obecně to říct nemůžete.....Zaměstnavatel eviduje vyplacenou mzdu i sraženou daň a případná kontrola z FU to odhalí. Pokud to nebyly černé peníze:-))) Slečna nenapsala podrobnosti, jaký to byl pracovní poměr, zda podepsala prohlášení a podobně...

• 4. 6. 2008 6:52

msplecha (neregistrovaný)

Mám svůj HPP a tohle byla jen příležitostná práce o víkendu. Nebylo to na Dohodu o provedení práce, ale o na Příkazní smlouvu. A prohlášení jsem nepodepsala, jelikož ho podepisuji u svého zaměstnavatele, kde mám HPP.Jak to tedy má být? Prohlížela jsem zákoník a našla jsem něco v Zákoně o daních z příjmů - část I., paragraf 10, odst. 3a, to by mohlo být ono, co myslíte?

• 4. 6. 2008 13:21

v.e.n.d.y. (neregistrovaný)

Když já přesně nevím, co obnáší Příkazní smlouva, pokud jste podléhal vedení někoho od zaměstnavatele, řídil se jeho pokyny a vykazoval mu jvýsledky své práce, pak je to typ závislé činnosti a ta musí být v §7 a zdaněna srážkovou daní 15% do (5 000,-měsíčně). §10 3a) jsou ostatní příjmy (třeba z prodeje meruněk :-))tam to asi nenacpeme

• 4. 6. 2008 13:38

J (neregistrovaný)

Příkazní smlouva se uzavírá podle obč. zákoníku, není to podle ZP,tak že to není příjem ze závislé činnosti.Domnívám se , že pokud jste zaměstnaná, tak dańové přiznání by jste musela podávat, pokud by jste měla jiné příjmy vyšší než 6.000,- Kč. § 38g odst.2 ZDP.

• 24. 6. 2008 7:53

Dana K. (neregistrovaný)

Přesně tak, Příkazní smlouva je smlouva podle občanského zákoníku a nejedná je o pracovněprávní vztah. Příjmy z takovéto smlouvy spadají do §10 odst. 1) a) - příležitostná činnost a jako takové jsou podle §10 odst. 3) a) v úhrnu 20.000,- za rok od daně osvobozeny. Pokud nepřčesáhnete stanovenou roční výši, pak se jedná o příjmy od daně osvobozené a proto nemusíte ani podávat daňové přiznání, protože povinnost podat daňové přiznání máte podle §38 v případě, že kromě příjmů ze závisle činností (váš HPP) a příjmů od daně osvobozený (příjmy podle příkazní smlouvy do 20.000,-) máte jiné příjmy..... t.j. limity uvedené v § 38 se nevztahují na osvobozené příjmy, kterými příjem, který uvádíte je. Tyto smlouvy se využívají na jendorázové nárazové akce, jak popisujete výše. Např. jednou za rok se někde pořádají závody a pořadatel si najme 5 lidí, kteří mu na té akci točí pivo. Tyto smlouvy se samozřejmě evidují, a při účetnictví daného podnikatele, který ji s Vámi uzavřel, na ni FÚ může narazit. Veškerá povinnost k odvodům daně však přechází na Vás - vy si musíte hlídat, jestli tyto smlouvy za rok Vám nepřekročí 20.000,-, pokud ne jsou osvobozeny od daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).