Re: Daně z brigád - platí se?
No to jej pěkná blbost, co jste napsala. Takhle obecně to říct nemůžete.....Zaměstnavatel eviduje vyplacenou mzdu i sraženou daň a případná kontrola z FU to odhalí. Pokud to nebyly černé peníze:-))) Slečna nenapsala podrobnosti, jaký to byl pracovní poměr, zda podepsala prohlášení a podobně...
Mám svůj HPP a tohle byla jen příležitostná práce o víkendu. Nebylo to na Dohodu o provedení práce, ale o na Příkazní smlouvu. A prohlášení jsem nepodepsala, jelikož ho podepisuji u svého zaměstnavatele, kde mám HPP.Jak to tedy má být? Prohlížela jsem zákoník a našla jsem něco v Zákoně o daních z příjmů - část I., paragraf 10, odst. 3a, to by mohlo být ono, co myslíte?
Když já přesně nevím, co obnáší Příkazní smlouva, pokud jste podléhal vedení někoho od zaměstnavatele, řídil se jeho pokyny a vykazoval mu jvýsledky své práce, pak je to typ závislé činnosti a ta musí být v §7 a zdaněna srážkovou daní 15% do (5 000,-měsíčně). §10 3a) jsou ostatní příjmy (třeba z prodeje meruněk :-))tam to asi nenacpeme
Příkazní smlouva se uzavírá podle obč. zákoníku, není to podle ZP,tak že to není příjem ze závislé činnosti.Domnívám se , že pokud jste zaměstnaná, tak dańové přiznání by jste musela podávat, pokud by jste měla jiné příjmy vyšší než 6.000,- Kč. § 38g odst.2 ZDP.
Přesně tak, Příkazní smlouva je smlouva podle občanského zákoníku a nejedná je o pracovněprávní vztah. Příjmy z takovéto smlouvy spadají do §10 odst. 1) a) - příležitostná činnost a jako takové jsou podle §10 odst. 3) a) v úhrnu 20.000,- za rok od daně osvobozeny. Pokud nepřčesáhnete stanovenou roční výši, pak se jedná o příjmy od daně osvobozené a proto nemusíte ani podávat daňové přiznání, protože povinnost podat daňové přiznání máte podle §38 v případě, že kromě příjmů ze závisle činností (váš HPP) a příjmů od daně osvobozený (příjmy podle příkazní smlouvy do 20.000,-) máte jiné příjmy..... t.j. limity uvedené v § 38 se nevztahují na osvobozené příjmy, kterými příjem, který uvádíte je. Tyto smlouvy se využívají na jendorázové nárazové akce, jak popisujete výše. Např. jednou za rok se někde pořádají závody a pořadatel si najme 5 lidí, kteří mu na té akci točí pivo. Tyto smlouvy se samozřejmě evidují, a při účetnictví daného podnikatele, který ji s Vámi uzavřel, na ni FÚ může narazit. Veškerá povinnost k odvodům daně však přechází na Vás - vy si musíte hlídat, jestli tyto smlouvy za rok Vám nepřekročí 20.000,-, pokud ne jsou osvobozeny od daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 6. 2008 10:52
Pracovala jsem letos pár hodin na jedné akci - dostala jsem Příkazní smlouvu a pak nezdaněnou mzdu a zaměstnavatelka se mi dušovala, že do výdělku 40 000,- se neplatí daně. Vydělala jsem si asi 1400,-, budu tedy muset příští rok přiznávat a odvádět? Případně dověděl by se vůbec FÚ, že si nějaká slečna z nějakých Žabokvak vydělala a neodvedla daň, eviduje to někam zaměstnavatelka?