Re: Uvádět či neuvádět a proč?
>>Dostala jsem se do dohadů má neplátce DPH povinnost
>>uvádět na fakturách určených plátci DPH text"Nejsem
>>plátcem DPH". A na základě čeho - předpis? Moc
>>děkuji.
>Musíte uvádět - nejsem plátce DPH, protože pokud to
>neuvedete, tak účetní, která přebere Vaši fakturu je
>povinna si DPH vypočítat sama popř. když je špatně
>uvedeno DPH pak si tuto částku musí sama opravit.
Žádný předpis to neukládá.
Uplatnění odpočtu DPH by mělo předcházet prověření, zda je poskytovatel plnění plátce DPH. Běžně dostupné na www.
Za vystavený doklad zodpovídá výstavce a není možné opravovat výši daně. Pokud si myslíte opak, může to podložit předpisem? Díky.
Hezký den!
Ještě dodatek - pokud od Váš někdo bere fakturu, tak by měl po Vás chtít Váš výpis z Obchodního rejstříku a nebo živnostenský list
Bohužel nerozumím formulaci "povinností účetní je DPH vypočítat podle účetních předpisů atd."
Protože znám pouze dva obecně závazné účetní předpisy a to zákon č. 563/1991 Sb. o účetnictví a vyhlášku č. 500/2002 Sb. prosím o sdělení v jakém konkrétním paragrafu některé z těchto dvou právních norem je stanovena "povinnost" DPH vypočítat.
Domnívám, se že povinnost vypočítat DPH by mohla být stanovena pouze zákonem o DPH, ale protože DPH není mojim koníčkem, prosím o sdělení jaký konrétní paragraf zákona o DPH tuto povinnost stanoví.
Co se týká pokynů ministerstev, dle mě dostupných informací nejsou tyto pokyny pro daňové subjekty závazné, protože nemají váhu zákona a proto těmito pokyny nemohou být daňovým subjektům ukládány jakékoliv povinnosti. Pokyny jsou pouze jakýmsi výkladem zákona, upřesněním jak se určitou problematiků dívá MF. Samozřejmě uzávám, že je určitě lepší se zachovat v duchu těchto pokynů (z důvodu omezení sporů s FÚ).
Jinak souhlasím z názorem, že není povinností na fakturu uvádět formulaci "nejseme plátci DPH". V případě, že dostanu fakturu na které není DPH vyčíslena si přecee musím zjistit, zda ten kdo doklad vystavil je plátce DPH. Teprve pak (pokud se jedná o zjednodušený daňový doklad) bych si DPH vypočítal. Bez ověření, že výstavce dokladu je plátce DPH bych si nedovolil DPH vůbec vypočítávat a nárokovat jako DPH na vstupu.
Hezký den přeje
bubu
Také se přidám do diskuze. Pokud dostanu fakturu, kde budu mít pouze částku bez jakékoliv zmínky o DPH, ani si DPH vypočítat nemůžu. DPH si vypočítat můžu pouze ze zjednodušeného daňového dokladu, to by na faktuře musela být uvedená sazba DPH.
Jinak souhlasím s Pavlem a bubu.
A ještě pár vět do pranice (dle mého názoru): neplátce nikdy nemůže vystavit daňový doklad, protože v §28/2 a) a i §28/4 a) se píše, že daňový doklad musí obsahovat obchodní firmu... PLÁTCE. Takže, když mi neplátce vystaví cosi, co se podobá daňovému dokladu, nemůže to být nikdy daňový doklad, protože neplátce je prostě neplátce a nemůže tam uvést adresu plátce... :-) Z toho mi plyne, že mám povinnost si vždy ověřit, zda se jedná o neplátce nebo o plátce... :-( abych si správně uplatnila DPH na vstupu.
>>>Dostala jsem se do dohadů má neplátce DPH povinnost
>>>uvádět na fakturách určených plátci DPH text"Nejsem
>>>plátcem DPH". A na základě čeho - předpis? Moc
>>>děkuji.
>>
>>Žádný předpis to neukládá, proto ho nemohu uvést.
>>:-))
>>
>>Je dobré, že se ptáte na předpis. Takhle by měla znít
>>většina otázek. Odpověď, že to někdo někdy slyšel na
>>školení může být dost zavádějící.
>>
>>Hezký den!
>Žádný předpsi neuvádí??!!! - povinností účetní je DPH
>vypočítat podle účetních předpisů atd. jsou předpisy a
>pokyny ministerstev, které je potřeba číst, protože
>nezlanost zákona neomlouvá!!!!!!!!!!!
Vilmo,
otázka zněla, který předpis ukládá uvádět formulaci "Nejsem plátce DPH".
Já tvrdím, že takový obecně závazný právní předpis neexistuje.
Z Vaší odpovědi usuzuji, že Vy takový předpis znáte. Můžete se o znalost tohoto předpisu podělit?
Ale souhlasím s Vámi, že neznalost zákona neomlouvá, v tom máte pravdu. :-))
Děkuji
Hezký večer!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
3. 6. 2008 14:33
Dostala jsem se do dohadů má neplátce DPH povinnost uvádět na fakturách určených plátci DPH text"Nejsem plátcem DPH". A na základě čeho - předpis? Moc děkuji.