Re: Zaměstnavatel neodvádí sraž.zálohy
Řekla bych, že můžete podat vysvětlení u dotčených institucí, pokud vás vyzvou, ale DP a ani žádné přehledy nejste povinna podávat - viz. § 38g odst. 2 zákona o dani z příjmů. A to ani v případě, že by vám vznikl doplatek na dani. Pokud by vám vznikl přeplatek na dani, pak by jste tento přeplatek měla nárokovat u zaměstnavatele, pokud byla (a to uvádíte že ano) podepsána žádost o vyrovnání daně u zaměstnavatele do 15. 2..
Pokud za vás zaměstnavatel daň neodváděl, není to váš problém. Vy jste poplatníkem této daně, t.j. z vašeho příjmu byla daň sražena. Plátcem této daně je ale zaměstnavatel, t.j. on je odpovědný za úhrady. On tedy musí platit na účet správce daně - viz. § 6 zákona o správě daní a poplatků. Totéž platí i pro SZ a ZP. I tyto instituce se řídí zákonem o správě daní a poplatků.
Asi jsem neporozuměla dotazu - proč Vás vyzval správce daně, abyste podala daň.přiznání? To by mohli chtít jedině, pokud byste byla povinna podávat daň.přiznání - a to jste nepodala.JInak nikoho nevyzývá, aby podával daň.př. - vždyť neví, zda jste o RZ nepožádala u zam-tele nebo ani žádat o RZ nemusíte (není to Vaše povinnost), pokud nemáte povinnost podávat daň.př. na FÚ. Pokud zam-tel neplatí SP, ZP, daně - není to Váš problém, ale příp. pokutu dostane zam-tel -od toho jsou kontroly, které toto kontrolují.. To, že nemáte pásky, to nevadí - zam-tel musí archivovat výplatní pásky a také mzdové listy, ze kterých je vše patrné (pokud si to kontrolní úřad vyžádá). Vám už jednou pásky vydal, tak už není povinností vydávat Vám je znova - to záleží, jak se dohodete.
Já si myslím, jestli tam nepůjde o něco jiného. Když zaměstnavatel neodvádí odvody, rozhodně se to zaměstnance netýká. Možná že Karolína měla někdy nějaký souběžný příjem, zdaněný v režimu "nejméně 20%" a byla povinna podat přiznání, neudělala to a FÚ teď na to při kontrole u některého zaměstnavatele přišel a ověřil si, že přiznání nepodala. Nevím, ale tak jak to píše ona se mně to nezdá.
Ano, buď se přišlo na to, že jste měla daněný příjem záloh.daní ještě někde jinde než u "hlavního" zam-tele a ze zákona jste měla podat daň.př., nebo máte pozemky, ze kterých dostáváte za pronájem peníze a třeba to je částka nad 6000Kč, mohla jste prodat byt, auto - před termínem, který je dán zákonem, mohla jste zrušit životní pojištění...... je toho hodně, kdy je člověk povinen podat daň.př. a ani si to neuvědomí (pokud nezná zákon o daních), že tuto povinnost podat př. na FÚ má
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
4. 6. 2008 16:17
Dobrý den, mám dotaz. Co se dá dělat, když zaměstnavatel dle výplatní pásky srážel SP,ZP i zálohy na daň, ale ve skutečnosti neodváděl? Bylo podepsáno i roční zúčtování, přesto se po 5 letech se ozval správce daně s požadavkem na podání daňového přiznání.
Dá se proti tomu nějak bránit, když mám pouze staré výplatní pásky? Býv.zaměstnavatel mlží..
Děkuji za odpověď Karolina