Koupě auta

• (neregistrovaný)

4. 6. 2008 20:49

Prosím o radu: mám možnost koupit ojetého pick-upa, částka bude do 40 tis. Chtěla bych ho vložit do majetku (vedu daň.ev.). Jak to je - odepisuje se i auto s touto částkou nebo ne? A pokud ano, vkládá se do majetku s touto kupní cenou nebo se oceňuje cenou nového?? A mohu uplatnit odpočet DPH?
    Mockrát děkuji !!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2008 8:33

Lina (neregistrovaný)

Re: Koupě auta
      xxxxxxxxx
      Jednorázově do nákladů, neodepisujete ani znovu neoceňujete. DPH nevím.

• 5. 6. 2008 10:14

Moni (neregistrovaný)

Re: Koupě auta - ještě..
      Moc děkuji. Je v tomto případě nutné ho vkládat do majetku a psát knihu jízd???

• 5. 6. 2008 10:51

Lina (neregistrovaný)

xxxxxx
      Pokud si na uvedené auto uplatníte náklady na pořízení, pak je vkládáte do podnikání - do obchodního majetku, začínáte o něm "účtovat", tj. platbu = výdaj na zakoupení auta uvedete jako daňový náklad a tím momentem máte auto v majetku. Knihu jízd musíte vést, tak budete vlastně "obhajovat" náklady na provoz auta, především nákup PHM apod. Přihlásite se k dani silniční.... pokud auto nedáte do majetku, pak si neuplatníte výdaj na pořízení auta ani DPH z pohonných hmot (mám zato, že jste plátcem DPH), náklady na provoz auta budete uplatňovat za ujeté kilometry,.. posuďte, co je výhodnější, já vidím výhodnější tu variantu, kdy zařadíte auto do OM, je starší, budete potřebovat opravy, které si také můžete dát do nákladů,.. pokud je budete chtít časem prodat a bylo zařazeno v OM, je potřeba se podívat do zákona o daních z příjmů, .... ale většinou se tahle auta již prodávají za "symbolickou cenu", takže by to neměl být žádný problém, ..

• 5. 6. 2008 11:11

Moni (neregistrovaný)

Mockrát děkuji za výstižnou odpověď!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).