Re: Pracovník chce dokázat platbu daně.
pokud s ním máte sjednanou DoPP na určitou dobu (může mít u Vás jen 150 hod./rok), potom také záleží, zda má u Vás podepsané daň.prohl. (může ho mít podepsané jen u jednoho zam-tele), protože pokud nemá podepsané, tak daníte dle příjmu a do 5000Kč/HM je srážková daň a ta je konečná
pokud u Vás tedy pracuje jen několik hodin/měs. a má zálohovou daň, tak vystavíte až po zúčtováníí poslední odměny
to, jestli platíte daň v řádném termínu FÚ - budete dokládat kontrole z FÚ (zaměstnanci, ani tomu, kdo pracuje na DoPP, nic nedokladujete, ani mu nedáváte k nahlédnutí, kolik jste odvedla kam korun - jemu tato kontrola nenáleží) Vy mu musíte dle zákona daň srazit a měla byste v zákonné lhůtě odvést (pokud neodvedete, tak se vystavujete postihu Vy, zaměstnanci postihováni nebudou)
>>Jsem OSVČ, nemám žádné zaměstnance, jen pár
>>příležitostných spolupracovníků na DPP.
>>
>>Jeden po mně chce každý měsíc (resp. vždy po výplatě
>>odměny) posílat "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze
>>závislé činnosti pro zdaňovací období 2008".
>>
>>Podle mě je to nesmysl, stačí to přece vyplnit jednou
>>za celý rok potom v lednu 2009, ale on to chce
>>vyplňovat po každé výplatě.
>>
>>Dneska mi ještě navíc řekl, že chce dokazovat, že
>>platím FÚ zálohové daně. Teoreticky mu můžu ukázat
>>výpis z
>>bankovního účtu, ale z něho nic nepozná, protože na
>>FÚ
>>posílám jednu platbu (sečtu daň za všechny pracovníky
>>a pošlu dohromady.)
Souhlasím s xy5. Potvrzení o zdanitelných příjmech potvrzuji jen jednou a to po ukončení zdaňovacího období.
>>
>>Jak mu mám dokázat, že jsem jeho daň zaplatil?
>>
>>Je trochu "potížista", ale svou práci dělá dobře, tak
>>se ho zatím nechci zbavit.
>
>pokud s ním máte sjednanou DoPP na určitou dobu (může
>mít u Vás jen 150 hod./rok), potom také záleží, zda má
>u Vás podepsané daň.prohl. (může ho mít podepsané jen
>u jednoho zam-tele), protože pokud nemá podepsané, tak
>daníte dle příjmu a do 5000Kč/HM je srážková daň a ta
>je konečná
>pokud u Vás tedy pracuje jen několik hodin/měs. a má
>zálohovou daň, tak vystavíte až po zúčtováníí poslední
>odměny
>to, jestli platíte daň v řádném termínu FÚ - budete
>dokládat kontrole z FÚ (zaměstnanci, ani tomu, kdo
>pracuje na DoPP, nic nedokladujete, ani mu nedáváte k
>nahlédnutí, kolik jste odvedla kam korun - jemu tato
>kontrola nenáleží) Vy mu musíte dle zákona daň srazit a měla
>byste v zákonné lhůtě odvést (pokud neodvedete, tak se
>vystavujete postihu Vy, zaměstnanci postihováni
>nebudou)
Souhlasím s xy5, zaměstnanci nemusíte prokazovat, že odvádíte daň, ale FÚ. Potvrzení o zdanitelných příjmech potvrzuji jen jednou a to po ukončení zdaňovacího období.
>>
Řešením je ho s tím požadavkem poslat do háje. Po tom, zda já v pořádku FÚ odvádím sražené daně mu nic není, při neodvádění vzniká problém mně. Pokud byste mu chtěla vyhovět, musela byste mu předvést mzdové účetnictví, sražené daně za všechny své zaměstnance a jejich odvod, což, doufám, nehodláte udělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 6. 2008 11:36
Jsem OSVČ, nemám žádné zaměstnance, jen pár příležitostných spolupracovníků na DPP.
Jeden po mně chce každý měsíc (resp. vždy po výplatě odměny) posílat "Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti pro zdaňovací období 2008".
Podle mě je to nesmysl, stačí to přece vyplnit jednou za celý rok potom v lednu 2009, ale on to chce vyplňovat po každé výplatě.
Dneska mi ještě navíc řekl, že chce dokazovat, že platím FÚ zálohové daně. Teoreticky mu můžu ukázat výpis z bankovního účtu, ale z něho nic nepozná, protože na FÚ posílám jednu platbu (sečtu daň za všechny pracovníky a pošlu dohromady.)
Jak mu mám dokázat, že jsem jeho daň zaplatil?
Je trochu "potížista", ale svou práci dělá dobře, tak se ho zatím nechci zbavit.