Re: daň.zvýhodnění-úmrtí manželky
řešení to je elegantní...já vycházím také z toho,že peníze potřebujete teď a ne 31.8.2009...ale máte pravdu...
Já osobně bych mu to zvýhodnění uplatnila na základě jeho čestného prohlášení, kde napíše, že manželka nemá zaměstnavatele, je nemocná a nemůže si tudíž zvýhodnění nikde uplatnit. Myslím, že on si nemusí podávat DP, ale požádá vás o RZD, takže si ten problém jenom odsunete.
Klidně mu to můžete dát teď, pokud vám do Prohlášení napíše, že žádá o zvýhodnění s DUBNOVÝM datem. Zbývající měsícelze rátit v ročním zúčtování, pokud ani v nich manželka nebyla zaměstnaná. Žádné potvrzení ani prohlášení manželky nepotřebuje. Napíše, že manželka je bez zaměstnání. Nárok na daňové zvýhodnění se podle § 38l odst. 3 zákona prokazuje:
"Nárok na daňové zvýhodnění při stanovení záloh nebo daně prokazuje poplatník plátci daně
a)úředním dokladem prokazujícím totožnost dítěte (vlastního, osvojeného, v péči, která nahrazuje péči rodičů, druhého z manželů a vnuků),
b)předložením průkazu ZTP/P, pokud je vyživované dítě jeho držitelem,
c)jsou-li oba manželé zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele manželky (manžela), že nárok na daňové zvýhodnění současně neuplatňuje druhý z manželů,
d)potvrzením školy, že zletilé dítě žijící s poplatníkem v domácnosti se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem,
e)potvrzením správce daně příslušného podle místa bydliště poplatníka o tom, že poplatník vyživuje v domácnosti zletilé dítě až do dovršení 26 let věku, které nepobírá plný invalidní důchod a nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, anebo z
důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost. "
Nikde tam nevidím nic o "čestném prohlášení" v případě že manželka nemá zaměstnavatele (viz pouze písm. c). Totéž by platilo, kdyby byla např. OSVČ.
V dubnu ještě nebyl náš zaměstnanec, takže nemůže prohlášení podepsat s dubnovým datem. Pokud uplatňoval u bývalého zamětnavatele tam měl jistě čestné prohlášení od manželky doloženo, to nebude muset dokládat u mně, mně musí doložit za květen a červen, zkusím ještě zavolat k bývalému zaměstnavateli čím tam měl doloženo, zda by mi neposlali kopii prohlášení manželky, ale uplatňovat budu raději až od 07/08, mám bohužel zkušenosti (od jedné kolegyně) s fú, že chtějí doložit i proč zaměstnanec zrušil daňové zvýhodnění (chtěli doložit pracovní smlouvu dítěte když nastoupilo do zaměstnání)
Jak myslíte. Pokud u vás nastoupil v dubnu, stačí když podepíše do 30 dnů od vstupu do zaměstnání. A toho finančního úřadu bych se nebála, jsou tam stejné baby jako jsme my, některá chce čestné prohlášení i o tom, že čestné prohlášení je pravdivé... Do žádného nálezu vám nikdo nemůže nic dát, protože nemá oporu v zákoně. Jestli se bojíte a uděláte, co píšete, zaměstnance poškodíte - a on má možnost podat stížnost u FÚ. Kdyby to udělal, zcela určitě by uspěl. Ale je to na vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 6. 2008 12:06
Dobrý den, mám zapeklitý problém. Zaměstnanec žádá o zvýhodnění na syna od 1.5.2008 (od svého nástupu). Manželka byla v nemocnici ve stavu kdy nemohla nic podepsat, 4.6.2008 zemřela. Mohu udělat zaměstnanci daň.zvýhodnění když nemám od manželky žádné potvrzení ani čestné prohlášení? (zaměstnavatele neměla) Asi bych daňové zvýhodnění uplatnila až za 07/2008 s tím, že si pak za rok 2008 zaměstnanec podá daňové přiznání a uplatní si daň. zvýhodnění za celý rok. Prosím poraďte zda si to myslím správně.