Re: Ukončení MD, nástup rodič. - kam hlá
Zřejmě se jedná o druhou mateřskou, na první dítě pobírala
rodičovský příspěvek a při nástupu na PPM je povinná nahlásit na
rodičáku, že bude mít PPM. Nemůže brát oboje.Až skončí PPM,požádá si o RP na druhé dítě. Nic jiného mě nenapadá.
A není to tím, že paní nesplňuje výši PPM (je nižší než RP) a Vy ji každý měsíc vyplňujete potvrzení o nároku na adávky ovl. nárok a výši RP? To jí pak vyplácejí rozdíl - ale to se mi nezdá, protože přece víte, zda jí něco potvrzujete. Nezbývá než se domluvit přímo s tím úřadem, odkud jí to posílají - co to má znamenat. Pokud by se jednalo o další mateřskou dovolenou, tak Vám také musela doložit, že jí zastavují rodičovský příspěvek - nesmí pobírat zároveň PPM + RP. Nějak tomu nerozumím.
Zřejmě se jedná o druhou mateřskou, na první dítě pobírala
rodičovský příspěvek a při nástupu na PPM je povinná nahlásit na
rodičáku, že bude mít PPM. Nemůže brát oboje.Až skončí PPM,požádá si o RP na druhé dítě. Nic jiného mě nenapadá.
A nebude končit 21.6. ale 23,.6., když má nástup 11.12.
>>>>>Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou
>>>>>11.12.2007, tj. myslím si, že by měla tím pádem
>>>>>končit
>>>>>21.6.2008.
>>moc děkuji za odpovědi. jedná se o první dítě, je
>>jediným zaměstnancem, takže jsem jí potvrzovala 0
>>příjmy
>>(PPM vyplácí OSSZ), ÚP ji doplácelo do minima.
>>Zavolám na ty úřady, fakt mi to není jasné. Ještě
>>jednou díky moc.
>
>No, pokud jí PPM vyplácí OSSZ, tak OSSZ nejspíš ÚP
>(nebo kdo jí vyplácí RP) kontaktoval a vyžádal si denní
>výši PPM a na základě toho jí přiznal doplatek RP.
** to chápu, ale PPM ji má končit až 23.6.08, tak proč jí přiznávají rodičovský příspěvek už v květnu, tak z toho jsem blázen ..
Musí se ukončení PPM hlásit na OSSZ?
No, jestli měla mateřskou za květen opravdu jenom 5,5 tis, tak jí doplatek RP náleží. Že ÚP vyplácející RP aktivně spolupracuje s OSSZ, vyplácející PPM, to mám vyzkoušené na vlastní kůži. Nepodala už třeba zaměstnankyně žádost o RP, že by si při zanášení žádosti do počítače úřednice rovnou ověřovaly výši PPM? Na druhou stranu jestli její PPM je 176 Kč na den, tak se ošidila o peníze, pokud si o RP nezažádala hned po porodu. Jinak ukončení PPM se na OSSZ já nijak nehlásila, ono se to potom objeví v přehledu vyměřovacích základů. Já osobně bych hlásila jenom to, kdyby zaměstnankyně ukončila mateřskou dovolenou a začala pracovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 6. 2008 12:23
Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou 11.12.2007, tj. myslím si, že by měla tím pádem končit 21.6.2008.
Nyní zaměstnankyně obdržela od úřadu práce oznámení o výplatě částky rodičovského příspěvku, kde je napsáno, že na základě splnění ohlašovací povinnosti jste přiznal (a) za měsíc květen 2008 příjmy podle §30b) /4 zák. č. 117/1995 ve výši 5 456,-, o tuto částku se Vám výše poskytnutého příspěvku za uvedený měsíc snižuje z 7 600,- na 2 144,-.
Takže jsem z toho jelen? Čím se zaměstnankyně při nástupu a ukončení mateřské dovolené prokazuje? Při nástupu papír od lékaře, při ukončení? Zaměstnankyně mi nic totiž nedala a tvrdí, že ani žádný papír nemá ...
Prosím pomozte ..