Ukončení MD, nástup rodič. - kam hlásit?

• (neregistrovaný)

5. 6. 2008 12:23

Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou 11.12.2007, tj. myslím si, že by měla tím pádem končit 21.6.2008.

Nyní zaměstnankyně obdržela od úřadu práce oznámení o výplatě částky rodičovského příspěvku, kde je napsáno, že na základě splnění ohlašovací povinnosti jste přiznal (a) za měsíc květen 2008 příjmy podle §30b) /4 zák. č. 117/1995 ve výši 5 456,-, o tuto částku se Vám výše poskytnutého příspěvku za uvedený měsíc snižuje z 7 600,- na 2 144,-.

Takže jsem z toho jelen? Čím se zaměstnankyně při nástupu a ukončení mateřské dovolené prokazuje? Při nástupu papír od lékaře, při ukončení? Zaměstnankyně mi nic totiž nedala a tvrdí, že ani žádný papír nemá ...

Prosím pomozte ..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2008 12:46

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Ukončení MD, nástup rodič. - kam hlá
      Zřejmě se jedná o druhou mateřskou, na první dítě pobírala
      rodičovský příspěvek a při nástupu na PPM je povinná nahlásit na
      rodičáku, že bude mít PPM. Nemůže brát oboje.Až skončí PPM,požádá si o RP na druhé dítě. Nic jiného mě nenapadá.

• 5. 6. 2008 12:56

xy5 (neregistrovaný)

A není to tím, že paní nesplňuje výši PPM (je nižší než RP) a Vy ji každý měsíc vyplňujete potvrzení o nároku na adávky ovl. nárok a výši RP? To jí pak vyplácejí rozdíl - ale to se mi nezdá, protože přece víte, zda jí něco potvrzujete. Nezbývá než se domluvit přímo s tím úřadem, odkud jí to posílají - co to má znamenat. Pokud by se jednalo o další mateřskou dovolenou, tak Vám také musela doložit, že jí zastavují rodičovský příspěvek - nesmí pobírat zároveň PPM + RP. Nějak tomu nerozumím.

• 5. 6. 2008 12:49

Zřejmě se jedná o druhou mateřskou, na první dítě pobírala
      rodičovský příspěvek a při nástupu na PPM je povinná nahlásit na
      rodičáku, že bude mít PPM. Nemůže brát oboje.Až skončí PPM,požádá si o RP na druhé dítě. Nic jiného mě nenapadá.
      A nebude končit 21.6. ale 23,.6., když má nástup 11.12.

• 5. 6. 2008 13:21

Ještě by se mohlo jednat o to, že má přímy jako OSVČ.
      OSVČ náleží RP jen v měsících, kdy není povinnost platit zálohy, jestli měl příjmy, musely být z podnikání, když nejsou u Vás.j

• 5. 6. 2008 15:25

Vika (neregistrovaný)

moc děkuji za odpovědi. jedná se o první dítě, je jediným zaměstnancem, takže jsem jí potvrzovala 0 příjmy (PPM vyplácí OSSZ), ÚP ji doplácelo do minima.
      Zavolám na ty úřady, fakt mi to není jasné. Ještě jednou díky moc.

• 5. 6. 2008 17:20

M.H. (neregistrovaný)

No, pokud jí PPM vyplácí OSSZ, tak OSSZ nejspíš ÚP (nebo kdo jí vyplácí RP) kontaktoval a vyžádal si denní výši PPM a na základě toho jí přiznal doplatek RP.

• 5. 6. 2008 18:12

Vika (neregistrovaný)

>>>>>Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou
      >>>>>11.12.2007, tj. myslím si, že by měla tím pádem
      >>>>>končit
      >>>>>21.6.2008.

>>moc děkuji za odpovědi. jedná se o první dítě, je
      >>jediným zaměstnancem, takže jsem jí potvrzovala 0
      >>příjmy
      >>(PPM vyplácí OSSZ), ÚP ji doplácelo do minima.
      >>Zavolám na ty úřady, fakt mi to není jasné. Ještě
      >>jednou díky moc.
      >
      >No, pokud jí PPM vyplácí OSSZ, tak OSSZ nejspíš ÚP
      >(nebo kdo jí vyplácí RP) kontaktoval a vyžádal si denní
      >výši PPM a na základě toho jí přiznal doplatek RP.

** to chápu, ale PPM ji má končit až 23.6.08, tak proč jí přiznávají rodičovský příspěvek už v květnu, tak z toho jsem blázen ..
      Musí se ukončení PPM hlásit na OSSZ?

• 5. 6. 2008 20:18

M.H. (neregistrovaný)

No, jestli měla mateřskou za květen opravdu jenom 5,5 tis, tak jí doplatek RP náleží. Že ÚP vyplácející RP aktivně spolupracuje s OSSZ, vyplácející PPM, to mám vyzkoušené na vlastní kůži. Nepodala už třeba zaměstnankyně žádost o RP, že by si při zanášení žádosti do počítače úřednice rovnou ověřovaly výši PPM? Na druhou stranu jestli její PPM je 176 Kč na den, tak se ošidila o peníze, pokud si o RP nezažádala hned po porodu. Jinak ukončení PPM se na OSSZ já nijak nehlásila, ono se to potom objeví v přehledu vyměřovacích základů. Já osobně bych hlásila jenom to, kdyby zaměstnankyně ukončila mateřskou dovolenou a začala pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).