Babička mně chce darovat peníze-poraďte

• (neregistrovaný)

5. 6. 2008 14:13

Ahoj, babička mně chce dát vzhledem k úspěšnému ukončení vysoké školy a jelikož řeším bydlení dar 300 tisíc korun.

Už jsme domluveni, že spolu sepíšeme nějakou darovací smlouvu.

Musí se to pak hlásit někam na finančák? a je to nějak finančně omezeno? kdyby mě chtěla dát čistě teoreticky milion. Předpokládám, že daň se z toho žádná neodvádí, tak snad to nemusím nějak hlásit? nerad bych v budoucnu řešil nějaký problém.

Jsme domluveni, že mně to převede ze spořitelny na můj účet.

Moc děkuji za poskytnuté informace. Libor

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 6. 2008 14:39

Eva M (neregistrovaný)

Re: Babička mně chce darovat peníze-pora
      Téééda, vy máte hodnou babičku!!! Já jsem před lety dostala k ukončení VŠ zlatej řetízek a kytičku... Nic ve zlém, budiž vám to přáno a gratuluju k ukončení školy.
      Zákonnou úpravu z hlavy nevím a nemám čas to studovat, ale vše potřebné najdete v tomto zákoně http://business.center.cz/business/pravo/zakony/trojdan/

• 5. 6. 2008 20:41

pája (neregistrovaný)

Pokud jste s babičkou domluveni, tak proč o tom někde cokoliv píšete? Daruje, přjmete, poděkujete a je vyřízeno. To chete zbytečně platit tam či onam?

• 5. 6. 2008 21:50

Jiřka (neregistrovaný)

Mám dojem, že by se měla platit darovací daň, ale nevím, zda to platí i pro darování mezi blízkými příbuznými. Každopádně taky se mně zdá zbytečné psát o tom nějakou smlouvu.

• 6. 6. 2008 6:44

L. (neregistrovaný)

podle mého názoru jste dle zákona osvobozen jste ve skupině I dříve to bylo do 1000000 teď se domnívám to padlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).