Odvolání z neplaceného volna

• (neregistrovaný)

6. 6. 2008 12:50

Prosím o konzultaci a radu. Zaměstnanci bylo povoleno čerpání nepl. volna v délce 3 měsíců, které již čerpá.
    1. Říkám správně, že není v žádné ochraně jako je tomu např. u nemoci a lze mu dát při čerpání nepl. volna výpověď pro nadbytečnost. Je to tak, že?
    2. S tímto si nevím rady. Z řádné dovolené lze zaměstnance odvolat a on je povinen uposlechout (samozřejmě mu nahradit např. storno zájezdu apod.). Ale řeší zákoník práce odvolání z neplaceného volna? Pokud ano, jaké podmínky, příp. §?
    Dík.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 6. 2008 13:31

Jiřka (neregistrovaný)

Re: prosím, prosím
      >Prosím o konzultaci a radu. Zaměstnanci bylo povoleno
      >čerpání nepl. volna v délce 3 měsíců, které již čerpá.
      >
      >1. Říkám správně, že není v žádné ochraně jako je tomu
      >např. u nemoci a lze mu dát při čerpání nepl. volna
      >výpověď pro nadbytečnost. Je to tak, že?
      >2. S tímto si nevím rady. Z řádné dovolené lze
      >zaměstnance odvolat a on je povinen uposlechout (samozřejmě
      >mu nahradit např. storno zájezdu apod.). Ale řeší
      >zákoník práce odvolání z neplaceného volna? Pokud ano,
      >jaké podmínky, příp. §?
      >Dík.

• 6. 6. 2008 13:40

baba (neregistrovaný)

Tak tohle je teda oříšek - 1. tohle zákoník práce neřeší, tudíž bych vycházela ze zásady, co není zakázáno, je povoleno, tudíž při čerpání nepl. volna - ano, lze dát výpověď.
      2. Odvolání ze nepl. volna taky neřeší, ale tady je jiný problém, podle mne není jak ho z nepl. volna odvolat. Nemusí brát telefon, písemné odvolání - nemusí si poštu vyzvednout a tady by asi neplatilo, že pokud do určité doby nevyzvedne, považuje se za doručené, protože on může být prokazatelně např. v zahraničí atd. Takže tady asi záleží jen na tom, zda zaměstnanec bude dostupný a ochotný volno přerušit.

No jsem zvědava na další názory. Hezký den

• 6. 6. 2008 14:18

JiřinaH. (neregistrovaný)

Chráněn proti výpovědi v doběb nepl.volna není ,podobně jako ve 4.roce rodičivského příspěvku. ale vrácení nepřevzaté výpovědi
      si myslím,že by platilo jako převzetí,přestože má nepl.volno a je bůhvíkde, není to věcí zaměstnavatele.

• 6. 6. 2008 14:28

xy5 (neregistrovaný)

teda Vy nám dáváte zabrat při pátku
      také si myslím, že výpověď dát můžete
      neplac. volno jste mu povolili - ale jak ho odvolat - vždyť může být na druhém konci světa (pokud má dlouhodobé neplac. volno)
      já fakt nevím, jak mám poradit,aby to bylo správně
      no snad ho najdete (že je doma) a nějak to vyřešíte
      přeji hezký víkend

• 6. 6. 2008 14:43

Jiřka (neregistrovaný)

Díky za odpovědi. Na možnosti výpovědi jsme se teda shodli, nebo přesněji shodly. Ono nejde o naši firmu, obrátil se na mě známý - majitel firmy. Tam jde spíše o to, když toho zaměstnance zastihne doma, zda on musí to neplacené volno přerušit (ukončit) jako je tomu v případě dovolené nebo zda může říct, že jednou mu bylo nepl. volno povoleno a není §, který by mu nařizoval, že musí jít do práce. A když nepůjde, nebude to porušením povinností, jako by tomu bylo při odmítnutí při čerpání dovolené.

• 6. 6. 2008 14:49

baba (neregistrovaný)

Bohužel, myslím, že uposlechnout nemusí, protože na rozdíl od dovolené, mu to nic nenařizuje.

• 6. 6. 2008 15:08

JiřinaH. (neregistrovaný)

>>volání ze nepl. volna taky neřeší, ale tady je
      >>>>jiný problém, podle mne není jak ho z nepl. volna
      >>>>odvolat. Nemusí brát telefon, písemné odvolání -
      >>>>nemusí si
      >>>>poštu vyzvednout a tady by asi neplatilo, že pokud do
      >>>>určité doby nevyzvedne, považuje se za doručené,
      >>>>protože on může být prokazatelně např. v zahraničí
      >>>>atd.
      y asi záleží jen na tom, zda zaměstnanec

>>> Chráněn proti výpovědi v doběb nepl.volna není
      >>>,podobně jako ve 4.roce rodičivského příspěvku. ale
      >>>vrácení
      >>>nepřevzaté výpovědi
      >>>si myslím,že by platilo jako převzetí,přestože má
      >>>nepl.volno a je bůhvíkde, není to věcí
      >>>zaměstnavatele.
      >>
      >>teda Vy nám dáváte zabrat při pátku
      jak ho odvolat -
      >>vždyť může být na druhém konci světa (pokud má
      >>dlouhodobé neplac. volno)
      >>já fakt nevím, jak mám poradit,aby to bylo správně
      >>no snad ho najdete (že je doma) a nějak to vyřešíte

Na možnosti výpovědi jsme se teda
      >shodli, nebo přesněji shodly. Ono nejde o naši firmu,
      >obrátil se na mě známý - majitel firmy. Tam jde spíše o
      >to, když toho zaměstnance zastihne doma, zda on musí
      >to neplacené volno přerušit (ukončit) jako je tomu v
      >případě dovolené nebo zda může říct, že jednou mu bylo
      >nepl. volno povoleno a není §, který by mu nařizoval,
      >že musí jít do práce. A když nepůjde, nebude to
      >porušením povinností, jako by tomu bylo při odmítnutí při
      >čerpání dovolené.
      Proč chce aby šel do práce, když mu chce dát výpověď pro nadbytečnost ? Nebo proto, aby mu ji mohl dát ? Myslím si,
      že odvolat nepl.volno nelze. O volno podává žádost zaměstnanec
      a povolí nebo nepovolí zaměstnavatel. Protože ho na volno neposílá zaměstnavatel, nemůže ho ani odvolat.
      Zrovna tak onemocní-li zaměstnanec v době čerpání nepl.volna, nemá nárok na náhradu mzdy formou nemocenských dávek.

• 6. 6. 2008 15:35

Jiřka (neregistrovaný)

Je to řidič, tak ho asi teď na nějakou dobu potřebuje, má mít neplacené volno až do konce července nebo srpna a nevím důvod, proč o nepl. volno žádal (jde o jeho soukromou záležitost, tak ani nevím, zda to ví ten majitel). Podle mě se unáhlil, když mu to nepl. volno povolil, ale neznám okolnosti, třeba mu jiný řidič onemocněl a on teď musí řešit zakázky... A na podzim už zase může situace vypadat jinak. Každopádně mu řeknu, že příkazem mu to dát nemůže. Dík.

• 6. 6. 2008 15:44

xy5 (neregistrovaný)

uvedu příklad: žena požádá zam-tele, aby po 3. narozeninách mohla být s dítětem dál doma - požádá o neplac. volno do 4 let dítěte - zaměstnavatel souhlasí (mají písemně dojednáno)
      když bude chtět jít předčasně do práce (v té době, co má neplac. volno), tak jí to zaměstnavatel nemusí umožnit (neumožní, protože má na tom jejím místě někoho jiného), což je v souladu se zákonem (ale mohou se dohodnout, že může nastoupit, pokud s tím bude zam-tel souhlasit, v tom případě další neplac. volno padá, protože nastoupila do práce)
      a tak, když povolil zam-tel volno na určitou dobu (tak ten zam-ec už má na tu dobu něco dojednáno - mají dohodu písemnou), tak já si myslím, že odvolávat zam-ce z neplac. volna jen tak nepůjde (musel by s tím ten zam-ec souhlasit)
      odvolání z dovolené řeší zákoník práce, ale tuto situaci neřeší
      jen jsem se snažila v tom nějak zorientovat, jak bych asi postupovala já

• 6. 6. 2008 15:50

Jiřka (neregistrovaný)

Jojo, mně je to taky jasné. Jen jsem si nebyla jistá, jestli to náhodou někde zákoník neřeší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).