Re: Práce před vysokou na plný pracovní
pokud již víte, že jste se dostal na VŠ, tak můžete pracovat celé prázdniny - tak sjednejte PP na dobu určitou (popř. můžete pracovat i během studia na VŠ bez omezení) - v tomto případě máte dále nárok na přídavky na děti, pokud je pobírát, rodič na Vás může uplatňovat i přes prázdniny /pokud doloží řádně/ daň.zvýhodnění
pokud byste dále ve studiu na VŠ nepokračoval, pak by bylo vhodnější na celé prázdniny PP neuzavírat (abyste měl ještě statut studenta, tzn., že byste měl i nárok na PnD, pokud je pobíráte a rodič by na Vás měl slevu, coby na vyživované dítě, pokud s rodiči žijete ve spol. domácnosti)
Ale i to, co navrhuje, jde. Až bude nastupovat, ukončí ještě ve zkušebce. Pokud by si náhodou další studium rozmyslel, tak neukončí a bude pracovat dál (pokud teda oni neukončí ve zkušebce s ním). Je fakt, že v tom případě by pak už neměl přes ty prázdniny status studenta. Mohl by třeba nastoupit až od 2.7., takže by mu zůstal aspoň červenec. Ale pokud už se dostal a fakt chce nastoupit, tak to může udělat jak navrhuje.
Dobře, moc děkuji za odpovědi. Udělám to jak jsem navrhoval já, snad z toho nebudu mít někdy později problémy (např. z toho že přece jenom toto zaměstnavateli říct nemohu, že chci jít dál studovat). Ještě jestli mi někdo nemůžu rovnou poradit co budu muset vyřizovat až tu práci ukončím a nastoupím na VŠ, na kterou jsem již přijat. Děkuji
Na svoji zdravotní pojišťovnu zašlete potvrzení o studiu jako doklad toho, že jste pojištěn státem a nemusíte tedy platit zdravotní pojištění. Zasílejte jim to potvrzení na každý studijní rok nové (nebo na semestr, podle potvrzení školy). Při skončení prac. poměru si u zaměstnavatele vyzvednete Potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočtový list). Ten si uschováte do doby, než nastoupíte do pracovního poměru jinde. I při studiu můžete být zaměstnán a vydělávat, výše omezena není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 6. 2008 14:06
Dobrý den, chci se zeptat zda můžu nastoupit do práce na plný pracovní úvazek, v případě že jsem právě dokončil střed. školu ale chci dále pokračovat ve studiu na vysoké škole. Pro představu si to představuji takto: nastoupím do práce na plný pracovní úvazek a za necelé 3 měsíce ji ukončím (ještě ve zkušební době, kterou budu požadovat) a budu se věnovat jenom dennímu studiu. Nebude někde problém když se i behěm této práce zapíšu na danou vysokou školu jako student. A dále jaká bylo potřeba vyřizování této změny opět na studenta. Děkuji mnohokrát za informace, které se mi nepodařilo nikde zjistit.