Re: OČR - zaměstnankyně chodí do práce
Řešíme to tak, že pracovnice chodí v době, kdy u dítěte je již manžel /odpoledne/ a udělá nezbytně nutné práce, několik hodin denně. Nám to vyhovuje a tuto odpracovanou dobu ji proplatíme formou odměny.
Úplně podle zákona v době ošetřování neměla v práci co dělat. Jinak všechna ostatní řešení už budou muset být - na papíře tak, ve skutečnosti jinak. Nelze totiž pracovat v době ošetřování , buď pracujete nebo pobíráte dávky. Neoficiálně jde za odpracovanou dobu vybrat náhradní volno, ale nelze nijak vykázat. Nebo dát odměnu. Protože kdybyste jí neproplácela ošetřování, potom by jí zase chyběly hodiny.
Řešení se nabízí víc, ráda bych ale věděla, co podle
>>>>>>zákona udělat musím ne co udělat mohu.
>>>>>
>>>>>A pracovala proto, že jste to potřebovali nebo by
>>>>>jste
>>>>>byly raději, aby byla doma?
>>>>
>>>>Úplně podle zákona v době ošetřování neměla v práci
>>>>co
>>>>dělat. Jinak všechna ostatní řešení už budou muset
>>>>být
>>>>- na papíře tak, ve skutečnosti jinak. Nelze totiž
>>>>pracovat v době ošetřování , buď pracujete nebo
>>>>pobíráte
>>>>dávky. Neoficiálně jde za odpracovanou dobu vybrat
>>>>náhradní volno, ale nelze nijak vykázat. Nebo dát
>>>>odměnu.
>>>>Protože kdybyste jí neproplácela ošetřování, potom by
>>>>jí zase chyběly hodiny.
>>>
>>>Díky moc, mám jasno.
>>>Chodila do práce, protože jsme to potřebovali. Takže
>>>to asi vyřešíme tak, že na papíře vykážeme OČR a za
>>>opdpracované hodiny jí poskytneme náhradní volno.
>>
>>To volno ale musíte vykázat jako práci. Nemůže přece
>>čerpat něco, co vlastně neexistuje.Jednodušší by bylo
>>odměnit ji prémií za .....(hlavně ne za práci v době
>>OČR).
>
>Buď dát odměnu, ale to jí zvýší hodinový průměr pro
>příští čtvrtletí, protože odpracované hodiny v době OČR
>nemůžete uvádět. Nebo napsat dohodu o provedení práce,
>jako že udělala něco jiného než má v pracovní smlouvě.
Promiňte mi, ale úvaha:zaměstnanec pro zaměstnavatele udělá něco navíc, co nemusel (vyjde mu vstříc), on si je vědom toho, že ho musí nějak odměnit, ale vzápětí kalkuluje jak to udělat, aby dal co nejméně, viz poznámka, že se odměna promítne do průměru na příští čvrtletí a tím pádem se vyplatí víc než normálně mi je nějak proti srsti.Vždyť to by se odměny nesměly vyplácet, protože vždy zvýší následující průměry.Skutečně DPP je pro zaměstnavatele nejméně bolestná. Neodvede z této částky SP ani ZP a zaměstnanci se to nezapočítá ani do náhrad ani do nemoci, prostě nikam.
Jen jsem popsala možnosti a přidala i upozornění na zvýšení průměru. Na druhou stranu - i ten zaměstnanec dostane z té dohody víc čistého, protože se mu z ní nebude srážet pojistné. Takže průměry zůstanou takové, jaké by měly původně být, pro výpočet pozdější nemoci bude mít dny OČR ve vyloučených dnech a budou vyloučeny i na ELDP, dostane dávky za ošetřovačku, prostě všechno bude jak mělo být. Akorát navíc bude mít peníze z té dohody. Ale samozřejmě záleží na tom, jak se se zaměstnavatelem dohodne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 6. 2008 14:28
Mám zaměstnankyni, která má OČR na 9 dní počínaje 20.5.08. Od tohoto data ale každý den několik hodin odpracovala.
Má vůbec nárok na proplacení dávek OČR?
Jak mám posuzovat odpracovné hodiny? Zdráhám se je proplácet jako přesčasy, tzn. + 25 % příplatek.
Děkuji za odpověď.