DPH a s.r.o u pronájmů bytových jednotek

• (neregistrovaný)

9. 6. 2008 16:31

Dobrý den,
    v rámci exekučního řízení jsem získal několik bytových jednotek, jež jsou určené k pronájmu. Chtěl bych se zeptat, pokud budu lidem resp. novým nájemníkům vystavovat nájemní smlouvy na dobu určitou tj. 6 měsícu až 1 rok s automatickou obnovou, jestli jsem povinnen k nájmu připočítat DPH pokud jsem plátce. Dle mého názoru povinen nejsem, jestliže pronájem delší než 2 dny oznámím FU. Ale jistý si nejsem. Budu rád za každý názor, radu, nebo podhled na věc. Děkuji moc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 6. 2008 18:20

anonym (neregistrovaný)

Re: DPH a s.r.o u pronájmů bytových jedn
      Pokud budete pronajímat neplátcům (a to se u bytových jednotek dá předpokládat), pak nesmíte zdanit DPH. Pronájem je od DPH osvobozen. Vyjímkou je pronájem krátkodobý, kdy se pronájem zdaní 19 % sazbou (částaka krátkodobého pronájmu je vč. spotřeby vody, el. energie apod.).
      Další vyjímkou je pronájem plátci DPH, kdy, pokud je to pro vás výhodnější, můžete pronájem zdanit 19 % DPH, ale tuto skutečnost jste povinen do 30 dnů oznámít správci daně.
      Co se týká uplatnění DPH na vstupu, pak u nákladů souvisejících s pronájmem osvobozeným nemáte nárok na odpočet DPH navstupu. U nákladů, které souvisí jak se zd. plněním osvobozeným od DPH na výstupu bez nároku na odpočet (pronájem bytů), tak s plněním podléhající DPH na výstupu, musíte DPH na vstupu krátit krátícím koeficientem.
      Co se týká přijatých záloh na služby a energie souvisejích s pronájmem nem., které budete nájemníkům přefakturovávat po obdržení konečného vyúčtování, tak k těmto rovněž nesmíte vystavit DD. DPH odvedete až při konečném vyúčtování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).