Re: DPH a s.r.o u pronájmů bytových jedn
Pokud budete pronajímat neplátcům (a to se u bytových jednotek dá předpokládat), pak nesmíte zdanit DPH. Pronájem je od DPH osvobozen. Vyjímkou je pronájem krátkodobý, kdy se pronájem zdaní 19 % sazbou (částaka krátkodobého pronájmu je vč. spotřeby vody, el. energie apod.).
Další vyjímkou je pronájem plátci DPH, kdy, pokud je to pro vás výhodnější, můžete pronájem zdanit 19 % DPH, ale tuto skutečnost jste povinen do 30 dnů oznámít správci daně.
Co se týká uplatnění DPH na vstupu, pak u nákladů souvisejících s pronájmem osvobozeným nemáte nárok na odpočet DPH navstupu. U nákladů, které souvisí jak se zd. plněním osvobozeným od DPH na výstupu bez nároku na odpočet (pronájem bytů), tak s plněním podléhající DPH na výstupu, musíte DPH na vstupu krátit krátícím koeficientem.
Co se týká přijatých záloh na služby a energie souvisejích s pronájmem nem., které budete nájemníkům přefakturovávat po obdržení konečného vyúčtování, tak k těmto rovněž nesmíte vystavit DD. DPH odvedete až při konečném vyúčtování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
9. 6. 2008 16:31
Dobrý den,
v rámci exekučního řízení jsem získal několik bytových jednotek, jež jsou určené k pronájmu. Chtěl bych se zeptat, pokud budu lidem resp. novým nájemníkům vystavovat nájemní smlouvy na dobu určitou tj. 6 měsícu až 1 rok s automatickou obnovou, jestli jsem povinnen k nájmu připočítat DPH pokud jsem plátce. Dle mého názoru povinen nejsem, jestliže pronájem delší než 2 dny oznámím FU. Ale jistý si nejsem. Budu rád za každý názor, radu, nebo podhled na věc. Děkuji moc.