Re: Volno rodičů při svatbě dítěte
Já mu to také tvrdím, že na náhradu mzdy nárok nemá.On ale říká, že jeho manželka náhradu dostane a že všichni rodiče z ostatních svateb si brali od MÚ potvrzení o účasti, aby dostali den proplacený a nedá si svůj názor vymluvit. Já si osobně myslím, že tento člověk je demagog a pravdu nemá.
Podívejte, v té příloze k nařízení vlády 590/2006 se hovoří o náhradě mzdy ne o zaplacení toho dne. Což znamená, že pokud by ten svatební den byl jeho pracovním dnem, pak by mu ušla mzda v důsledku volna a dostal by náhradu mzdy za tuto ušlou. Pokud ale ta sobota není jeho pracovním dnem, tak mu žádná mzda neušla a žádné volno pochopitelně nepotřeboval vybírat. Takže nic neplatit a hotovo.
On to na Vás zkouší - copak měl na starosti hlídat ostatní svatby, když Vám říká, že ze všech ostatních svateb si rodiče potvrzení vzali? Navíc je to diskrétní záležitost, takže cizí osoby v zákulisí, kde se toto dojednává, předává nemají co dělat. Já si myslím, že při svatbě dcery měl jiné starosti a ne hlídat ostatní svatby, co si kdo kde bere. Je možné, že někde mají v kol. smlouvě placený den na svatbu dítěte a pokud tento den vyjde na sobotu, tak má rodič placený pátek - ale ze zákona nárok na to není! Pokud nepracuje v sobotu, tak mu žádná směna neodpadla, tudíž nemá nárok. Nebo si spletl s dcerou - ta má 1 den placený a 1 den neplacený (z toho 1 den na účasti na svatbě), takže je možné, že pátek bude mít zaplacený (sobotu ne, protože to není její prac. den), kdyby byla sobota dcery prac. dnem, potom by ho měla placený a v pátek měla volno (bez náhrady mzdy). Jinak je to vše v citovaném nař.vl.
Můj názor na pracovní volno s náhradou mzdy rodiče je takový, že
je třeba nejdříve rozlišit dva pojmy a to je za 1. svatba a za 2.svatební obřad. Svatba přeci nemusí trvat vždy jen jeden den ikdyž připadá třeba na sobotu.Jsou svatby, které trvají i několik dnů.
Toto samozřejmě zákon neřeší, ale umožňuje poskytnout rodiči pracovní volno s náhradou mzdy rodiči pouze na jeden den k účasti na svatbě dítěte a ne na svatebním obřadu.Proto si myslím , že rodiči náleží 1 den s náhradou mzdy při svatbě dítěte bez ohledu na to, zda bude svatební obřad v pracovní den nebo v den pracovního volna zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 6. 2008 15:20
Dobrý den,
náš zaměstnanec, který pracuje ve dvousměnném provozu v pondělí až pátek, byl na svatbě své dcery v sobotu, tedy ve svém volnu.
Mohu mu dle nař..vl.590/2006 poskytnout v tomto případě 1 den volna s náhradou mzdy?
Děkuji.