Re: začátek podnikání
Pokud máte dítě do 7 let, tak zdravotní pojištění budete platit z toho, co vyděláte, nebude se na Vás vztahovat minimální pojistné. Pokud pobíráte ještě rodičovský příspěvek, budete zvýhodněná i při placení sociálního - budou Vás brát jako osobu vykonávající žovnost jako vedlejší činnost (nižší zálohy a tuším taky ne minimální - ale to si nejsem úplně jistá). Buďte ráda, že už zrušili minimální daň - pokud vyděláte méně než cca 160tisíc, nebudete platit žádnou daň.
a pokud si paní do dneška neplatí ZP, tak doufám, že po skončení rodičovské dovolené navštívila příslušnou ZP a nahlásila, že se stará o dvě děti ve věku do 15 let (podmínka je, že dítě chdoí třeba jen na 4 hodiny do školky, nesmí chodit do družiny apod.) potom by to za Vás platil stát
>>>>>>>paní Andreo,možná že je to jenom o slovíčkaření, ale u ZP nestačí se jen informovat, tam musíte vyplnit formulář, musíte dodat od sociálky, že jste ukončila rodičovskou dovolenou k jakému datu a podle dalších skutečností (starost o děti, docházka atd) se pak rozhodne, zda - li si ZP budete muset platit nebo ne. V případě podnikání si zálohy platit budete muset, ať se staráte o děti nebo ne. To je moje zkušenost. Jinak přeji hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 6. 2008 10:10
Dobrý den, jsem v domácnosti a chtěla bych si přivydělat na ŽL.Mám malé děti, takže neplatím žádné pojistné (na mateřské už nejsem).Můj roční výdělek by byl asi 50.000. Když si spočítám, kolik bych zaplatila na pojistném, zbyde mi 13.376,-.Opravdu musím platit minimální zálohy na pojištění? To by se mi moc nevyplatilo...