Re: Následná mateřská-co na to ostatní?
Takže ve 12ti měsících před nástupem na tuto novou mateřskou příjem neměla a Vy jste šla vždycky 3 měsíce dozadu až jste narazila na 3měsíční období, ve kterém příjem a odpracovaný den byl (za odpracovaný den se považuje i den vybírané dovolené). Předpokládám, že jste jí tu dovolenou neproplácela, ale že si ji vybírala. Jak se tak na to dívám, tak ona přece dostala za 1 den dovolené 1360 Kč, takže ten její průměrný denní výdělek je skutečně tak vysoký. Nebo ne? Vy musíte vzít všechny kal. dny v rozhodném období a odečíst z nich všechny kal. dny, ve kterých marodila, měla OČR, pobírala mateřské dávky, byla na rodičovské dovolené nebo měla neplacené volno. Výdělek pak vydělíte dny, které Vám zbyly, takže to asi opravdu budou ty 3 dny, kdy si vybírala dovolenou a měla ji zaplacenou. Pokud si ji ale nevybírala a hned přešla na rodičovskou dovolenou a Vy jste dovolenou jen proplatila, pak tady není žádný odpracovaný den a mělo by se jít dále dozadu do nějakého 3měsíčního období, ve kterém nějaký výdělek a odpracovaný den byl. (Ale mám dojem, že už v roce 2006 se dovolená nesměla proplácet, pouze vybírat).
>
Paní Jiřko,
ona si tu dovolenou opravdu vybírala,takže to byl jediný první příjem od 5/08 zpátky.Také jsem to takto původně spočítala,ale pak jsem znejistěla,protože se mi to zdálo hodně.
Tak uvidíme jestli se ještě někdo ozve.
Děkuji za rychlou odpověď a přeji hezký den.
>Takže ve 12ti měsících před nástupem na tuto novou
>mateřskou příjem neměla a Vy jste šla vždycky 3 měsíce
>dozadu až jste narazila na 3měsíční období, ve kterém
>příjem a odpracovaný den byl (za odpracovaný den se
>považuje i den vybírané dovolené). Předpokládám, že jste
>jí tu dovolenou neproplácela, ale že si ji vybírala.
>Jak se tak na to dívám, tak ona přece dostala za 1 den
>dovolené 1360 Kč, takže ten její průměrný denní výdělek
>je skutečně tak vysoký. Nebo ne? Vy musíte vzít
>všechny kal. dny v rozhodném období a odečíst z nich všechny
>kal. dny, ve kterých marodila, měla OČR, pobírala
>mateřské dávky, byla na rodičovské dovolené nebo měla
>neplacené volno. Výdělek pak vydělíte dny, které Vám
>zbyly, takže to asi opravdu budou ty 3 dny, kdy si vybírala
>dovolenou a měla ji zaplacenou. Pokud si ji ale
>nevybírala a hned přešla na rodičovskou dovolenou a Vy jste
>dovolenou jen proplatila, pak tady není žádný
>odpracovaný den a mělo by se jít dále dozadu do nějakého
>3měsíčního období, ve kterém nějaký výdělek a odpracovaný
>den byl. (Ale mám dojem, že už v roce 2006 se dovolená
>nesměla proplácet, pouze vybírat).
>>
Paní Jiřko,
ještě jsem narazila na tento §:
88/1968 Sb. o prodloužení mateřské dovolené, o dávkách v mateřství
§ 8
(1) Peněžitá pomoc v mateřství se stanoví podle zákona o nemocenském pojištění s tím, že denní vyměřovací základ se zjišťuje ke dni nástupu na mateřskou dovolenou; u zaměstnankyně převedené na jinou práci z důvodu těhotenství nebo mateřství se zjišťuje ke dni jejího převedení na jinou práci, pokud je to pro ni výhodnější. Pokud u zaměstnankyně za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, považuje se za denní vyměřovací základ denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 18 odst. 7 písm. b) zákona o nemocenském pojištění.
Rozuměla byste tomu tak,že budu zjišťovat příjem za posledních 12 měsíců před nástupem na MD.Pokud nic nenajdu,použiju vyměřovací základ stejný jako u první MD,protože je pochopitelně vyšší než 0.
Děkuji.
>>>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 6. 2008 11:20
Prosím o radu ohledně následné mateřské dovolené.Zaměstnankyně je na rodičovské dovolené a podruhé otěhotněla.Zjistila jsem průměr pro novou mateřskou až v období od 1.9 do 30.11.06,kde ukončila mateřskou a po vyčerpání dovolené přecházela na rodičovskou dovolenou.Takže v tomto období jsem vyplácela 3 dny dovolené a vyměřovací základ byl 4082 Kč.Od počtu kalendářních dnů v daném období (91) jsem odečetla dny omluvené absence (88) a rozdílem jsem vydělila vyměřovací základ a vyšlo mi 1360,67 Kč.Protože je to víc jak 2x než při první mateřské,tak se mi to nezdá a nevím,zda bych neměla základ děli jen 59 dny (to jsou dny placené mateřské v období).Pak by vznikl průměr 127,56 Kč a protože by pro ni byl výhodnější průměr pro 1.mateřskou,tak bych jí to počítala z toho 1.průměru.
Nevím,jestli jsem se do toho nezamotala příliš,ale je to první případ následné mateřské a tak trochu tápu.
Děkuji všem za odpovědi.
Eva