Re: Zrych.odpisy a 10% zvýšení v 1.roce
Uvažuji správně....vst cena vozu kat.N1 je 600.000,-.Zvolím zrychlený odpis odp. skupiny 2 což je v 1. roce 20% =120.000 kč a to zvýším o dalších 10% takže bude první odpis pak 30% =180.000 Kč ? pokud ano , jaké jsou odpisy v dalších letech.Chci se zeptat na způsob výpočtu v % v dalších letech.Kdo mi poradí ? Na tomto příkladu ?
Od 1.1.2005 nelze (těch 10%).
Do 31.12.2004 viz §34/3/a ZDP
myslím že byly splněny podmínky..... jedná se o nákladní automobil dle zápisu ve VT a pak jsme 1.majitelem, byt je auto pořízeno na úvěr.Stále mi ale není jasno , mohu-li odepsat místo 20% u zrech. odpisů v 1. roce .....30% a jak se to prakticky dělá ?
1.rok odpis =/vstupní cena : 5/ +VCx0,1
vyjádříte zůstat.cenu tj. Vstupní minus odpisy za 1.rok /včetně 10% navýšení/ a dále počítáte obvyklým způsobem, takže součet odpisů Vám musí dát ve finále zase vstupní cenu.
Navýšení se projeví pouze v 1.roce a dále se odpisy sníží, neboť zůstatková cena bude nižší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 6. 2008 10:05
Mohu u osobního auta s přepážkou, které je zařazeno do
kategorie N1, uplatnit ZRYCHLENY odpis zvýšený v 1.roce o 10%
vstupní ceny? LZE to vůbec u zrychleného odpisu ? Já myslím že ne. Potvrdí mi to někdo? MOC DIK