Re: Moc,moc prosím přerušení živnosti a
Je to jednoduché.
1. ŽÚ - vyplnit formulář k pozastavení živnosti nedoporučuji zrušit živnost, ale pozastavit - jde ale pouza na 2 roky
2. ZP, OSSZ - oznámení o přerušení - vyplkníte na každém z úřadů jeden tiskopis
3. zaměstnávat se nemusíte - záleží jen na Vás, ale zálohy platit budete muset na ZP - alespoň ty minimální.
Musí být za Vás každý měsíc odvedeno min. ZP, a potom záleží na druhu odměny - kvůli odvodu SP a daně.
Pokud nejste osoba, za kterou platí ZP stát či některý zaměstnavatel, jste samoplátce a tím pro ZP jste kategorie (P) to je OSVČ či (S) osoba bez zdanitelných přžjmů. A jak jsem napsala již výše pokud za Vás nezaplatí ZP zaměstnavatel či stát musí být za Vás na ZP připsáno každý měsíc minimálně 1456 Kč.
Ano, to ano, myslel jsem to takto:
Budu pobírat měsíční odměnu 350,- Kč z toho zaplatím
1. Já ZP
2. SP asi ne, že, když to není nad 400,- Kč
3. s.r.o. zaplatí také z těch 350,- jako v případě zaměstnance SP,ZP,nebo ne?
4. Zbytek do těch 1456,- si zaplatím sám. Nebo to opravdu musím ten zbatek doplácet z té man. smlouvy?
Dan
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 6. 2008 10:24
Dobrý den, moc prosím o pomoc. Jsem OSVČ a chtěl bych přerušit živnost. Potřebuji poradit od vás, kteří máte zkušenosti, jestli je to hodně problematické a co musím vše udělat.Moje účetní říká, že to není tak jednoduché..... Platím strašně vysoké soc. a zdr. a mám navíc ještě s.r.o., proto jsem uvažoval, že bych činnost přerušil.
Kdybych ji přerušil, musel bych se zaměstnat a nebo by stačilo vyplácet odměnu ze zisku? To bych si musel potom asi hradit ZP, jako osoba bez příjmů? Děkuji moc
Dan