Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
12. 6. 2008 10:42
Dobrý den, 4.6.2008 jsem měla dotaz, ale zatím mi nikdo neodpověděl. Proto se ptám znovu. Je to spíš pro právníka, nebo na někoho kdo má zkušenosti s převody nemovitostí. Chtěla bych se zeptat, zda je možno odložit účinnost kupní smlouvy. Jde mi o to, že chci koupit chatu, ale dosavadní majitel by ji chtěl ještě nějakou dobu užívat (třeba do konce sezony) a nechce to řešit další, třeba nájemní smlouvou. Proto v návrhu kupní smlouvy uvedl, že platnost smlouvy nastává podpisem obou stran a účinnost smlouvy se odkládá třeba ke dni 30.10.2008, nebo 01.01.2009, kdy bych nemovitost fakticky převzala. Jde mi o to, zda tento postup je právně čistý a ke kterému datu by se měl zpracovávat znalecký posudek, tedy ke dni, kdy smlouvu podepíšeme, nebo ke dni, kdy bude účinná a bude možno podat vklad na Katastrální úřad. Vylučuji, že by se v případě prodávajícího jednalo o nějakého podvodníka, který by mne chtěl okrást, nebo sledoval nějaké nezákonné cíle. Je to rodinný přítel a tento postup mu poradil nějaký právník. Jde mi spíš o to, kdyby prodávající v mezidobí, než dojde na datum účinnosti smlouvy třeba zemřel, nedělal Katastrální úřad s pozdějším převodem problémy a nebo chata nebyla zahrnuta do dědictví, když by byla v té době stále vedna na tuto osobu. Proto se ptám, zda někdo z Vás má s podobným postupem zkušenosti.
Za odpovědi děkuji Jindřiška