Závěť

• (neregistrovaný)

12. 6. 2008 20:38

Nevíte, jestli bude platná závěť, ve které osoba, která má tři děti, odkáže byt 2+1 synovi, chatu jedné dceři a ostatní majetek rozdělí na tři díly mezi všechny děti? Druhé dceři koupila za svého života byt 3+1 s tím, že tak předejde případnému dělení dvou nemovitostí mezi 3 děti. Se svým přáním všechny děti ještě před koupí bytu seznámila. Díky moc. B.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 6. 2008 21:21

Lv (neregistrovaný)

Re: Závěť
      § 479
      Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.Prostudujte Občanský zákoník § 460 - 487.Nerozumím tomu proč řešíte závět samozřejmě pokud ten kdo sepisuje závět žije, at za svého života daruje tak jak píšete a v případě smrti se nemusí nic dědit a je to bez problémů.Paliže je vaše sdituace taková že bohužel dotyyčný již nežije měla jste se asi informovat dříve.

• 12. 6. 2008 21:52

Barča (neregistrovaný)

Dík za odpověď, myslela jsem si to :(
      Máti nechce být bez majetku a těžko jí mohu nutit a přesvědčovat, ať nám to radši zavčas dá, protože si myslí, že segra nikoho nepodrazí. Já mám trochu obavy, protože segra ten byt, co jí máti koupila, nedávno prodala a dělá ze sebe borku. Uvidíme, jak se segra v budoucnu zachová...

• 14. 6. 2008 22:00

Lv (neregistrovaný)

Jinou možnost nemáte zkuste maminku přesvědčit o tom že za sestru neručíte a pokud chce být spravedlivá že by měla alespoň ty nemovitosti které chce předat svým dětem tak at to udělá a hlavně vás to nebude nic stát jako pak bude dědictví. A upozorněteji na to, že musíte dle zákona všichni dědit rovným dílem takže by dva byli ošizeni.Pokud to neudělá nezbyde vám nic jiného než se spolehnout na to že sestra bude soudná,ale jelikož znám xxx případů, když se jedná o majetek nezná se bratr.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).