Re: noční směna a ukončení prac.poměru
Řekla bych, že záleží na tom, do kterého dne tu směnu započítáte. Ve vnitřním předpisu by mělo být uvedeno, která směna v týdnu nastupuje jako první. Jestliže jako první nastupuje pondělní ranní směna, ta vaše noční ze 7. na 8. by patřila do 7.5., začíná-li u vás týden nedělní noční směnou, započítala by se zmíněná noční už do 8.5. Podle toho bych určila den skončení pracovního poměru.
Děkuji, ale právě, že směrnici nemají, pak byste řešila jak ? ZP § 91 odst. 5 řeší noční směnu: U zaměstnavatele, u kterého zaměstnanec koná práci v nočních směnách, začíná den pracovního klidu hodinou odpovídající nástupu zaměstnanců té směny, která v týdnu nastupuje podle rozvrhu směn jako první. Ustanovení věty první je možné použít též pro účely práva na mzdu nebo plat, odměnu z dohody a pro zjišťování průměrného výdělku.
To vám zmíněné ustanovení podle mého předpokládá, že to někde určeno je...
A do kterého dne obvykle tu noční započítávají? Setkávám se většinou s tím, že se započítává do toho dne, ve kterém směna začala, to by bylo 7.5. a pracovní poměr by měl skončit tím dnem. Jenže fakt je, že by těžko mohl nastoupit do jiného zaměstnání 8.5. ráno... A co mu dát na 8.5. dovolenou a ukončit 8.?
V první řadě musíte vědět co má ve smlouvě popř. jak je ukončen a k jakému datu PPV. To je pro Vás směrodatné. Když mu končí PPV 7.5. nebo 8.5. (to je jedno), tak je to jeho poslední den v organizaci.
Pracovní směna mu začíná 7.5. tudíž je to jeho poslední pracovní den, PPV mu končí tento den, ikdyž fyzicky až 8.5.
promítám jako blázen, už jsem shlédla celovečerní film a nic :-))
Tak už jsem nevydržela a zavolala právní (cizímu,my nemáme) a pan magistr mi to pěkně vysvětlil. Mnou zmiňovaný § 91 se týká skutečně jen příplatků, ale pracovní poměr musím skončit skutečným výkonem práce, takže ukončuji 8.5. Přiznám se, že já jsem viděla ukončení již 7.5., protože jeho směna je 7.5. Můj známý mne také přivedl na věc, pokud bych ukončila 7.5. a jemu se od půlnoci do 6 do rána něco stalo, nebyl by v pracovním poměru, přestože se mu to stalo za doby výkonu práce, takže jsem došla k názoru, že PP končí 8.5. uff... děkuji vám všem moc za váš čas a přeji pěkný den. U nás smutně prší, ale nálada je stále skvělá i díky vám, že tu všichni jste, pa :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2008 7:42
Dobrý den, prosím poraďte. Zaměstnanec nastupuje na noční směnu 7.5. ve 22.00 hodin, končí 8.5. v 6.00 a končí pracovní poměr, k jakému datu ukončení k 7. nebo 8. ?
8.5. už nenastupuje na další směnu.
Pokud by 8.5. nastupoval na další noční směnu a právě nenastoupil, ukončení pracovního poměru k jakému datu.
máme různé názory, prosím zkušené mzdové :) děkuji a přeji hezký den.