Re: Pronájem - dph, přeúčtování
My také pronajímáme prostory a užíváme krátící koeficient. Fakturujeme nájemné bez DPH jednou fakturou a druhou zálohy na služby. Z faktur za energii si uplatňujeme celé DPH. Plno lidí tu má společné měřáky, ale spotřebu jim rozdělujeme podle dohody na konci roku vyúčtováním. Každopádně to rozdělte. Rekonstukci střechy bych dala na opravy a krátila DPH( krátím jej právě u oprav, provozní režie). Výměna oken je v podstatě technické zhodnocení a měla by se odepisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 6. 2008 7:43
Dobrý den,
Potřebovala bych poradit ohledně pronájmu. Nejsem si vůbec jistá s krátícím koeficientem.
S.r.o., plátci DPH, zabývající se sportovní činností, má v pronájmu budovu.
Tato firma , ale začala v této budově také pronajímat dvě místnosti (manikúra za 4.000,-) a (kadeřnictví 7.500,-), ze kterých neodvádějí DPH. Ve smlouvách je uvedeno, že částka za nájem obsahuje i spotřebu energií. Nebude tedy zvlášť vyúčtována.
A mě jde o to – u spotřeby energií (ČEZ, SMP, vodné stočné), které mi přijdou si nárokuji celé DPH. Neměla bych, ale přeúčtovávat poměrnou spotřebu těchto energií těm nájemcům, i když to není ve smlouvě stanoveno? Vždyť si nárokuji celé DPH, ale z pronájmu DPH neodvádím. Jednatel společnosti tvrdí, že nemůže přesně určit, jakou měli spotřebu, protože mají společný měřák.
Také jsem se chtěla zeptat, toto s.r.o., bude brzo tuto budovu kupovat. Nyní ale již zrekonstruovali střechu (za cca 9 tisíc) nebo měnili plastová okna (za cca 20 tisíc). Neměla bych dát tyto vstupy do krátícího koeficientu?
Nevím, v kterém případě ho mám používat. Jestli by se neměli krátit i faktury za telefon, režijní materiál, faktury za účetnictví…
Mockrát děkuji za pomoc