Re: účtování předpisu nájmu
Nechodí mi faktura, platím nájemné dle splátkového kalendáře, dle skutečných údajů platím vždy k 15.dni druhého měsíce kalendářního čtvrtletí. A ještě je to zkomplikované o to, že já ten prostor dále podnajímám a tam je situace úplně stejná. Potřebuji to také rozlišovat měsíčně, ale platby jsou dle splátkového kalendáře vždy do 15.dne prvého měsíce kalendářního čtvrtetí. Tzn. platbu na první čtvrtletí dostanu do 15.1. a já ji platím do 15.2.
nevím, zda jsem to dobře pochopila, ale zaúčtovala bych nato interní doklady dle jednotlivých měsíců, sešila bych vždy 3 INTD dohromady a podklad k tomu bych dala splátkový kalendář na daný měsíc.....
Zatím jsem to takto účtovala, akorát jsem si říkala, jestli je správně, když mám předpis závazku v lednu, v únoru a v březnu a je to uhrazeno jednou částkou v únoru. Tím myslím, zda je správně to, když mám zaúčtovaný předpis závazku 518/321 100,- v lednu (i když fakticky v lednu závazek dle smlouvy ještě nemám), potom má závazek v únoru 518/321 100,- a k tomu dle smlouvy platbu 321/221 300,- a v březnu taktéž zaúčtuji 518/321, i když už žádný závazek nemám. (je to trošku srozumitelné?) díky za pomoc
>>Dobrý den, prosím o radu správného postupu účtování
>>předpisu nájmu. Platím nájem na celý kvartál
>>najednou,
>>ale účtuji každý měsíc zvlášť, jelikož potřebuji
>>sestavovat měsíčně výsledovky s aktuálním výsledkem
>>hospodaření. Tzn. např. za první kvartál mám k 15.1.
>>závazek
>>celkem 300, ale potřebuji mít každý měsíc 100,-.
>>Stačí
>>předpis 518/321, i když mi platba neodpovídá s
>>obdobím
>>nebo je lepší to nějak zúčtovávat? Díky moc za radu.
>>Martina
>
>
>leden 518/381 Kč 100,--
>únor (platba) 381,518,383 / 321 Kč 300,--
>březne 518 / 383 Kč 100,--
Dobrý den, časové rozlišení mě taky napadlo, ale všude jsem našla, že se tyto účty používají jen pro období přes rok, tak jsem to tak nechala. Nevíte, zda je to něčím podloženo? Díky.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
13. 6. 2008 18:49
Dobrý den, prosím o radu správného postupu účtování předpisu nájmu. Platím nájem na celý kvartál najednou, ale účtuji každý měsíc zvlášť, jelikož potřebuji sestavovat měsíčně výsledovky s aktuálním výsledkem hospodaření. Tzn. např. za první kvartál mám k 15.1. závazek celkem 300, ale potřebuji mít každý měsíc 100,-. Stačí předpis 518/321, i když mi platba neodpovídá s obdobím nebo je lepší to nějak zúčtovávat? Díky moc za radu. Martina