Dobrý den, pane Dušku,
majetek jste správně zařadil do obchodního majetku (§ 4 odst. 4 zákona o daních z příjmů), neboť tato skutečnost je v souladu s ustanovením § 24 odst. 4 písm. c) zákona o daních z příjmů podmínkou toho, aby mohlo být nájemné zahrnuto do daňově uznatelných výdajů.
Co se týče vyřazení z obchodního majetku, za den vyřazení se považuje den, kdy jste o majetku naposledy účtoval (vedete-li účetnictví), popř. jste jej evidoval v daňové evidenci. Prakticky to znamená, že vyřazení provedete zápisem na příslušné inventární kartě. Otázka "přepisu" v technickém průkazu je podle mého názoru z hlediska zákona o daních z příjmů irelevantní.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2011 13:35
Dobrý den, jsem OSVČ, nejsem plátce DPH. V letech 2003-2006 jsem měl na leasing os. automobil, který jsem následně v 02/2006 odkoupil za 1000.-Kč. V TP jsem byl zapsán jako OSVČ vč. IČ. V roce 2009 jsem automobil převedl na sebe jako fyzickou osobu a v 07/2010 jej daroval dceři včetně přeregistrace na ní. Jak prosím postupovat při vyřazení vozu z majetku - stačí darovací smlouva, nebo je považován za vyřazený dnem přepisu na mně jako fyzickou osobu bez IČ? Má se vůbec nějak evidovat, když jeho kupní cena vlastně byla pouhých 1000.-Kč?