Re: účtování vývozu
V účetnictví cizoměnovou fakturu při vývozu oceníte kurzem dle své směrnice, který by měl být v souladu se ZÚ (§ 24/7). Pokud tedy např. používáte denní kurz, měl byste mít ve směrnici, který den to je (obvykle den vystavení dokladu).
V DPH je to statistická hodnota z JSD, tedy celní kurz, přestože to § 4/4 ZDPH výslovně nestanoví, vychází se z toho, že daňovým dokladem je právě JSD.
Re: účtování vývozu
Jo, to chápu, opravuju to každý měsíc do ř. 430 ručně, když jsem to vysvětloval odd. IT koukali na mě jako ET :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 6. 2008 10:03
Prosím o radu, jak zaúčtovat vývoz. Pro účely DPH se čerpá ze statistické hodnoty JSD (VDD), ale jak je to pro účely účetnictví. Použije se aktuální kurz k datu nakládky, vystavení fa apod.?Kurz z DPH předpokládám, že se nepoužívá. Náš program totiž nepočítá s odlišným kurzem pro DPH a účetnictví.Jsem z toho zmatený. Děkuji.