Účtování vývozu

• (neregistrovaný)

16. 6. 2008 10:03

Prosím o radu, jak zaúčtovat vývoz. Pro účely DPH se čerpá ze statistické hodnoty JSD (VDD), ale jak je to pro účely účetnictví. Použije se aktuální kurz k datu nakládky, vystavení fa apod.?Kurz z DPH předpokládám, že se nepoužívá. Náš program totiž nepočítá s odlišným kurzem pro DPH a účetnictví.Jsem z toho zmatený. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2008 12:10

Marek (neregistrovaný)

Re: účtování vývozu
      V účetnictví cizoměnovou fakturu při vývozu oceníte kurzem dle své směrnice, který by měl být v souladu se ZÚ (§ 24/7). Pokud tedy např. používáte denní kurz, měl byste mít ve směrnici, který den to je (obvykle den vystavení dokladu).
      V DPH je to statistická hodnota z JSD, tedy celní kurz, přestože to § 4/4 ZDPH výslovně nestanoví, vychází se z toho, že daňovým dokladem je právě JSD.

• 16. 6. 2008 12:40

Martin (neregistrovaný)

Děkuji. Myslel jsem si to. Jen mi začali vykládat u firmy, od které máme účetní program, že na co se ptám, se ještě nikdy nesetkali a že na to ten program není koncipován.

• 16. 6. 2008 12:56

Marek (neregistrovaný)

Jo, to chápu, opravuju to každý měsíc do ř. 430 ručně, když jsem to vysvětloval odd. IT koukali na mě jako ET :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).