poradíte mi někdo?
>Dobrý den,
>
>měla bych dotaz. Z 90% zpracovávám PÚ a teď si nejsem
>zcela jista, zda budu postupovat dobře, tak bych
>potřebovala od někoho poradit. V dubnu si OSVČ nakoupila
>nákladní automobil, takže udělám výdej z pokladny
>(pořízení majetku). Tento OSVČ se však rozhodl, že toto auto
>v červenci prodá, takže příjem peněz dám jako
>zdanitelný příjem , udělám za letošek 1/2 odpis tohoto
>nákladního automobilu a ZC automobilu zaúčtuji jako
>zdanitelný výdaj? Toto jsem ještě v DE nedělala.
>
>Děkuji za rady
Re: poradíte mi někdo?
xxxxxxxxx
..., možná by to chtělo uvést, o jakou hodnotu auta se jedná - náklaďák může být i do 40 tis.
Pokud se jedná o odpis, tak mám zato, že pro letošek by nebyl nárok na 1/2 odpis, protože auto nemá v evidenci ani na počátku ani na konci účetního období. Takže bych to viděla - při tom, kdy auto je dražší jak 40 tis., že se jedná o nedaňový výdaj při pořízení auta, ke zdanění bych předpokládala pouze částku, která by převyšovala výdaje na pořízení...
Re: poradíte mi někdo?
děkuji, jak jsem už psala, dělám tak z 90% PÚ a tam je mi to zcela jasné a proto jsem potřebovala osvěžit, jak je to v DE. Automobil byl nakoupen za 13.000 Eur hotově (cca 320.000 Kč), prodán bude za cca 500.000 Kč. Takže nákup dám jako nedaňový výdaj a zdaním jen těch 180.000,-Kč?....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 6. 2008 12:17
Dobrý den,
měla bych dotaz. Z 90% zpracovávám PÚ a teď si nejsem zcela jista, zda budu postupovat dobře, tak bych potřebovala od někoho poradit. V dubnu si OSVČ nakoupila nákladní automobil, takže udělám výdej z pokladny (pořízení majetku). Tento OSVČ se však rozhodl, že toto auto v červenci prodá, takže příjem peněz dám jako zdanitelný příjem , udělám za letošek 1/2 odpis tohoto nákladního automobilu a ZC automobilu zaúčtuji jako zdanitelný výdaj? Toto jsem ještě v DE nedělala.
Děkuji za rady