DE a prodej automobilu

• (neregistrovaný)

16. 6. 2008 12:17

Dobrý den,

měla bych dotaz. Z 90% zpracovávám PÚ a teď si nejsem zcela jista, zda budu postupovat dobře, tak bych potřebovala od někoho poradit. V dubnu si OSVČ nakoupila nákladní automobil, takže udělám výdej z pokladny (pořízení majetku). Tento OSVČ se však rozhodl, že toto auto v červenci prodá, takže příjem peněz dám jako zdanitelný příjem , udělám za letošek 1/2 odpis tohoto nákladního automobilu a ZC automobilu zaúčtuji jako zdanitelný výdaj? Toto jsem ještě v DE nedělala.

Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 6. 2008 13:54

amanda (neregistrovaný)

poradíte mi někdo?
      >Dobrý den,
      >
      >měla bych dotaz. Z 90% zpracovávám PÚ a teď si nejsem
      >zcela jista, zda budu postupovat dobře, tak bych
      >potřebovala od někoho poradit. V dubnu si OSVČ nakoupila
      >nákladní automobil, takže udělám výdej z pokladny
      >(pořízení majetku). Tento OSVČ se však rozhodl, že toto auto
      >v červenci prodá, takže příjem peněz dám jako
      >zdanitelný příjem , udělám za letošek 1/2 odpis tohoto
      >nákladního automobilu a ZC automobilu zaúčtuji jako
      >zdanitelný výdaj? Toto jsem ještě v DE nedělala.
      >
      >Děkuji za rady

• 16. 6. 2008 19:56

Lina (neregistrovaný)

Re: poradíte mi někdo?
      xxxxxxxxx
      ..., možná by to chtělo uvést, o jakou hodnotu auta se jedná - náklaďák může být i do 40 tis.
      Pokud se jedná o odpis, tak mám zato, že pro letošek by nebyl nárok na 1/2 odpis, protože auto nemá v evidenci ani na počátku ani na konci účetního období. Takže bych to viděla - při tom, kdy auto je dražší jak 40 tis., že se jedná o nedaňový výdaj při pořízení auta, ke zdanění bych předpokládala pouze částku, která by převyšovala výdaje na pořízení...

• 17. 6. 2008 8:43

amanda (neregistrovaný)

Re: poradíte mi někdo?
      děkuji, jak jsem už psala, dělám tak z 90% PÚ a tam je mi to zcela jasné a proto jsem potřebovala osvěžit, jak je to v DE. Automobil byl nakoupen za 13.000 Eur hotově (cca 320.000 Kč), prodán bude za cca 500.000 Kč. Takže nákup dám jako nedaňový výdaj a zdaním jen těch 180.000,-Kč?....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).