Převod nemovitosti do SJM

• (neregistrovaný)

16. 6. 2008 16:33

Dobrý den,
    moc Vás prosím o odpověď na následující dotaz:

před manželstvím jsme si s přítelem pořídili pozemek a začali stavět domek. Ten jsme ještě ve fázi rozestavěnosti nechali zapsat do Katastru nemovitostí do podílového spoluvlastnictví (1/2 : 1/2). V roce 2006 jsme se stali manželi. Po kolaudaci domku v lednu roku 2008 (tzn. již za trvání manželství) jsme nechali zapsat do Katastru nemovitostí rodinný dům, já jsem si při té příležitosti nechala změnit příjmení na listu vlastnictví. Na dostavbu rodinného domku jsme čerpali úvěr, kde bylo podmínkou vlastnit po dostavbě rodinný domek v SJM. Můžete mi, prosím, napsat, jak máme postupovat, aby naše podílové spoluvlastnictví bylo změněno na společné jmění manželů? Lze to vyřešit i jinak než notářským zápisem (tzn. rozšířením SJM)?

Jak se pro potřeby notářského zápisu dokládá hodnota nemovitosti? (Odhad nemáme, jen se domníváme, že hodnota rodinného domku by mohla být cca 1.800.000 CZK, což by znamenalo zaplatit za notářský zápis cca 14.000 CZK!!! Jsem na mateřské a 14.000 CZK je pro nás nyní skutečně dost velká částka.)
    Děkuji předem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2008 9:16

právník (neregistrovaný)

Re: Převod nemovitosti do SJM
      Přístup resp. požadavek či podmínka banky jsou ....... těžko hledám slova, nejmírnější mne napadá "formalistické"... Zkuste bance vysvětlit, že SJM je zvláštní forma podílového spoluvlastnictví a tím, že máte zástavu v podílovém spoluvlastnictví tak vlastně podmínku banky skoro plníte... Neuspějete-li u úřednice na přepážce, napište to "výš" - ombudsmanovi banky, řediteli apod., aby se tím zabýval někdo rozumný, kdo si nechá zpracovat právní názor. Bude-li banka trvat na svém nesmyslném požadavku, nezbyde Vám než za tím notářem dojít...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).