Re: Žádost o důchod-potvrzení
Předpokládám, že se jedná o žádost o starobní D. Doporučuje se, aby se žádost sepsala nejdříve 3 měsíce dopředu, tzn., že na EL mohou chybět výdělky za max. 3 měsíce (6. - 8.). K potvrzení podle § 83 bych vystavila EL typ 01 s dobou pojištění a výdělky od 1.1. do 31.5.
Myslím, že nic nebrání tomu, abyste již nyní uzavřela se zam-cem dohodu o změně PS na změnu doby trvání PP (s účinností od X.září 2008 na dobu určitou do 31. 12. 2008). Pak bych bod 2. vyplňovala: výděl.činnost ... trvá ..., ode dne ... bude vykonávat ..., výd. činnost bude ..., pracovní poměr je ode dne ....na dobu určitou ... do 31. 12. 2008.
Bod 3 bych vyplňovala pouze pokud je v současné době v dlouhodobé prac. neschopnosti, kratší ukončené nemoci bych nevypisovala.
No ale se změnou pracovního poměru na dobu určitou musí souhlasit zaměstnavatel, o tom přece nerozhoduje mzdová účetní, tak jakto, že nic nebrání uzavřít dohodu o změně ? O to si musí zaměstnanec požádat, to není povinnost zaměstnavatele, on to sám od sebe ani nemůže udělat.
Špatně jsem se vyjádřila. Myslela jsem tím, že ZAMĚSTNAVATEL již teď může uzavřít dohodu. Takže mzdová účetní buď vyplní stav jaký je jí znám v tuto dobu, nebo se zvedne ze židle a na personálním zjistí, jaký bude zájem zaměstnavatele o další zaměstnávání tohoto budoucího důchodce a zda již je uzavřena dohoda. Jestliže je ústní příslib, tak bych "tlačila" již teď při potvrzování pro OSSZ na písemném stvrzení dohodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 6. 2008 9:10
Dobrý den,
zaměstnanec žádá o vyplnění potvrzení zaměstnavatele podle § 83, nejsem si jistá v některých údajích.
Zaměstnanec mi oznámil, že bude žádat o důchod od září 2008, ale formulář chce vyplnit již teď. Nevím, co mám uvést k bodu 2. v případě, že je sice ústní dohoda, že zaměstnanec bude pracovat do konce roku 2008, ale není zatím nic písemně (asi bude muset být dodatek ke smlouvě, že od září do prosince 2008 se prac.poměr mění z doby neurčité na dobu určitou), ale co když to potom zaměstnanec nepodepíše a já to již uvedu do formuláře?
A bod 3. má být uvedeno jednoroční doba skončí dne - má být datum před přiznáním důchodu?
A prac. neschopnost za poslední rok před tímto datem?
Děkuji