Re: návrat po rodičovské
tak buď Vám paní měla přinést neschopenku (pokud má rizikové těhotenství) nebo měla nastoupit do zaměstnání
mohla také požádat o neplac. volno (do 1.7.), které ale Vy nejste povinni povolit čerpat (zde by neplatila ZP, protože je za ni plátcem zP stát), ale v tom případě je nadále Vaší zam-kyní
takto jí budete dávat neomluvenou absenci -tzn., že můžete ukončit PP (zde se ZP sráží za každý KD) - § 55 - takže až půjde na ÚP, tak nedostane podporu (ale to je její problém)
i když s ní skončíte PP, tak PPM bude čerpat v ochranné lhůtě (ale zase jí nebudete platit dovolenou za mateřskou dovolenou apod.)
paní si asi spletla rodičovskou dovolenou s rodičovským příspěvkem (tam je nějaká výjimka v pobírání, protože od letošního roku byla změna)
Re: návrat po rodičovské
Mýlí se. Rodičovská dovolená je dle Zákoníku práce pouze do 3 let dítěte (ať si to neplete s rodičovským příspěvkem, to je něco jiného). Pokud chce být doma déle, musí si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno nebo přinést neschopenku nebo do práce nastoupit, prostě ten čas mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem na mateřskou nějak vyplnit. Nebo se dnem ukončení rodičovské dohodnout na skončení prac. poměru. Ale jen tak doma zůstat nemůže, je to neomluvená absence.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 6. 2008 10:07
dobrý den, prosím o radu:
zaměstnankyně měla dnes nastoupit do zaměstnání po čerpání rodičovské dovolené do 3 let věku jejího dítěte o které požádala.
Dnes mi volala, že je znovu těhotná-od 2.7. bude žádat o PPM.
do té doby jsem po ní chtěla, aby mi donesla kontrolku, ale ona mi řekla, že si volala na sociálku, že nemusí, že u ní platí ještě stará pravidla, že může být doma až do 4 let věku dítěte. Tak teď vůbec nevím? děkuji za radu