Návrat po rodičovské

• (neregistrovaný)

17. 6. 2008 10:07

dobrý den, prosím o radu:
    zaměstnankyně měla dnes nastoupit do zaměstnání po čerpání rodičovské dovolené do 3 let věku jejího dítěte o které požádala.
    Dnes mi volala, že je znovu těhotná-od 2.7. bude žádat o PPM.
    do té doby jsem po ní chtěla, aby mi donesla kontrolku, ale ona mi řekla, že si volala na sociálku, že nemusí, že u ní platí ještě stará pravidla, že může být doma až do 4 let věku dítěte. Tak teď vůbec nevím? děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2008 10:18

xy5 (neregistrovaný)

Re: návrat po rodičovské
      tak buď Vám paní měla přinést neschopenku (pokud má rizikové těhotenství) nebo měla nastoupit do zaměstnání
      mohla také požádat o neplac. volno (do 1.7.), které ale Vy nejste povinni povolit čerpat (zde by neplatila ZP, protože je za ni plátcem zP stát), ale v tom případě je nadále Vaší zam-kyní
      takto jí budete dávat neomluvenou absenci -tzn., že můžete ukončit PP (zde se ZP sráží za každý KD) - § 55 - takže až půjde na ÚP, tak nedostane podporu (ale to je její problém)
      i když s ní skončíte PP, tak PPM bude čerpat v ochranné lhůtě (ale zase jí nebudete platit dovolenou za mateřskou dovolenou apod.)
      paní si asi spletla rodičovskou dovolenou s rodičovským příspěvkem (tam je nějaká výjimka v pobírání, protože od letošního roku byla změna)

• 17. 6. 2008 10:18

Jiřka (neregistrovaný)

Re: návrat po rodičovské
      Mýlí se. Rodičovská dovolená je dle Zákoníku práce pouze do 3 let dítěte (ať si to neplete s rodičovským příspěvkem, to je něco jiného). Pokud chce být doma déle, musí si se zaměstnavatelem dohodnout neplacené volno nebo přinést neschopenku nebo do práce nastoupit, prostě ten čas mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem na mateřskou nějak vyplnit. Nebo se dnem ukončení rodičovské dohodnout na skončení prac. poměru. Ale jen tak doma zůstat nemůže, je to neomluvená absence.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).