Zánik nároku na výplatu mateřské dovol.

• (neregistrovaný)

17. 6. 2008 15:42

Dobrý den , jsem na MD s 3,5 letými dvojčaty.Nyní čekam další dítě, které se má narodit v říjnu .Potřebovala bych se poradit jak to bude s výplatou mateřské, když nemám ze zákona odpracovaný počet dní a mé předešlé zaměstnání zaniklo . Již při dvojčatech mi byla vyplácena peněžitá pomoc v rodišovství od porodu neb nárok na mateřskou zanikl.
    Popřípadě se chci zeptat jestli na mateřskou může jít s miminkem můj partner (je vojákem z povolání)?Myslím tím jen papírově .
    A já mohu pobírat příspevek v rodišovství na starší děti ?
    Popřípadě co mám dělat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2008 15:52

jiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zánik nároku na výplatu mateřské dov
      Manžel ani partner nemůže jít na mateřskou jen tak, musí splnit důvody podle zákona o nem.pojištění ( onemocnění , skon matky
      dítěte). Od narození dítěte budete pobírat nový rodičovský příspěvek od dávek státní sov.podpory na vaši žádost.

• 17. 6. 2008 15:55

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud nemáte nárok na výplatu mateřských dávek, protože nemáte zaměstnavatele a ani byste nesplnila potřebný počet dnů pojištění (270 kal. dnů) ve dvou letech před porodem, tak máte nárok na rodičovský příspěvek ode dne porodu. Váš partner nebo manžel nemůže pobírat mateřské dávky. Může udělat jen to, že si o rodičovský příspěvek zažádá on, protože on si jistě může vzhledem k tomu, že je zaměstnán, vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku (Vy byste si mohla jen variantu do 4 let, on může zvolit variantu do 3 let, která je finančně celkem nejvýhodnější). Ale rodičovský příspěvek bude pobírán jen jeden a to na nejmladší dítě.

• 17. 6. 2008 15:56

M.H. (neregistrovaný)

Pokud nejste nemocensky pojištěná, nemáte nárok na peněžitou pomoc v mateřství a od narození dítěte budete pobírat rodičovský příspěvek. Váš manžel PPM pobírat nemůže, letos je to možné jenom ve výjimečných případech, kdy se matka ze zdravotních důvodů sama starat nemůže. Od příštího roku by měl platit zákon, podle kterého mohou PPM pobírat i otcové dítěte, ale stejně rozhodně není možné zároveň pobírat peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek, na rodinu náleží vždy jedno nebo druhé.

• 17. 6. 2008 15:56

M.H. (neregistrovaný)

aha, tak než jsem odpověď nadatlila, už tu byly dvě rychlejší :o)

• 17. 6. 2008 17:00

Petra (neregistrovaný)

Pokud to chapu dobre , tak on si muze zazadat o rodicovsky prispevek hned po narozeni prcka.Pak budeme mit moznost vybrat si delku rodicovskeho prispevku.

• 17. 6. 2008 22:46

M.H. (neregistrovaný)

Pokud bude splňovat podmínky pro volbu nároku, tak ano, může.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).