Re: obchodní podíly
Min. vklad je 200.000.-Kč, podíl společníků musí být uveden ve spol. smlouvě- např. Vy 90%,druhý 10 %, což je min. 20.000.-Kč, které musí mít, jestliže jste splacení odložili, stejně to musí být takto zapsáno v OR. Doplacení je nutno provést nejpozději do 5ti let.
Jakákoliv změna musí být provedena not. zápisem o změně spol. smlouvy.
Doufám, že jsem správně pochopil Vámi popsaný problém a že Vám to pomůže k orientaci.
Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši 20.000Kč.Ale 50% máme splatit před zápisem do OR.Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.Tzn. že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci mít jasno:). Děkuji za konzultaci.
>Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do
>společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši
>20.000Kč.
Tím jste splnili povinnost složit základní kapitál v min. výši 200.000.-Kč.
Ale 50% máme splatit před zápisem do
>OR.
To zn., že jste odložili doplatek,jak jsem psal výše, povinnost doplatit max. do 5ti let.
Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se
>určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.
Vy máte 90% a spol. 10 %.
Tzn.
>že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč
>jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci
>mít jasno:). Děkuji za konzultaci.
Společník nemůže sám o sobě navyšovat základní kapitál, to jde o změnu spol. smlouvy, nutný souhlas obou a not. zápis.Tím by se pak mohl poměr změnit, ale ne jen tak bez Vašeho souhlasu.
Další vklady jako půjčka a pod.- nutný souhlas VH, což jste zase Vy oba a předpokládám, že v těchto otázkách máte ve sp.sml. vyhrazen 100% souhlas. Vy máte na každých 1.000.-Kč jeden hlas každý, čili 180 a 20 hlasů je poměr k rozhodování, takže velíte Vy.
Mohu-li doporučit nejděte nikdy na souhlas s 50/50 %, to pak sebou přináší do boudoucna problémy v rozhodování.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 6. 2008 20:37
Dobrý večer, prosím o radu. Budu zakládat s.r.o.,kde budou 2.společníci. Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já, jako 1.společník se zavazuji vložit do společnosti peněžitý vklad 90.000 Kč (50%) a 2.společník 10.000 Kč (50%). Tzn.že bych měl mít podíl 90% a společník 10%.Ale je zde uveden i dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k základnímu kapitálu. To chápu tak,že pokud by se společník účastnil dalším vkladem,zvyšuje se jeho vklad popř. i obchodní podíl? A jestě jeden dotaz.Může být vklad společníků vyšší než 200tis?Děkuji všem za odpověď.