Obchodní podíly

• (neregistrovaný)

17. 6. 2008 20:37

Dobrý večer, prosím o radu. Budu zakládat s.r.o.,kde budou 2.společníci. Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já, jako 1.společník se zavazuji vložit do společnosti peněžitý vklad 90.000 Kč (50%) a 2.společník 10.000 Kč (50%). Tzn.že bych měl mít podíl 90% a společník 10%.Ale je zde uveden i dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k základnímu kapitálu. To chápu tak,že pokud by se společník účastnil dalším vkladem,zvyšuje se jeho vklad popř. i obchodní podíl? A jestě jeden dotaz.Může být vklad společníků vyšší než 200tis?Děkuji všem za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2008 10:01

pája (neregistrovaný)

Re: obchodní podíly
      Min. vklad je 200.000.-Kč, podíl společníků musí být uveden ve spol. smlouvě- např. Vy 90%,druhý 10 %, což je min. 20.000.-Kč, které musí mít, jestliže jste splacení odložili, stejně to musí být takto zapsáno v OR. Doplacení je nutno provést nejpozději do 5ti let.
      Jakákoliv změna musí být provedena not. zápisem o změně spol. smlouvy.
      Doufám, že jsem správně pochopil Vámi popsaný problém a že Vám to pomůže k orientaci.

• 18. 6. 2008 14:36

V.R. (neregistrovaný)

Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši 20.000Kč.Ale 50% máme splatit před zápisem do OR.Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.Tzn. že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci mít jasno:). Děkuji za konzultaci.

• 18. 6. 2008 15:11

pája (neregistrovaný)

>Ve společenské smlouvě je uvedeno,že já vložím do
      >společnosti 180.000Kč a 2.společník peněžitý vklad ve výši
      >20.000Kč.

Tím jste splnili povinnost složit základní kapitál v min. výši 200.000.-Kč.

Ale 50% máme splatit před zápisem do
      >OR.

To zn., že jste odložili doplatek,jak jsem psal výše, povinnost doplatit max. do 5ti let.

Hlavně mě zarazil dodatek,že výše obchodního podílu se
      >určuje podle poměru vkladu společníka k zákl.kapitálu.

Vy máte 90% a spol. 10 %.
      Tzn.
      >že kdyby můj společník poté vložil např. 100.000Kč
      >jestli by se nezměnil obchodní podíl ve společnosti? Chci
      >mít jasno:). Děkuji za konzultaci.

Společník nemůže sám o sobě navyšovat základní kapitál, to jde o změnu spol. smlouvy, nutný souhlas obou a not. zápis.Tím by se pak mohl poměr změnit, ale ne jen tak bez Vašeho souhlasu.
      Další vklady jako půjčka a pod.- nutný souhlas VH, což jste zase Vy oba a předpokládám, že v těchto otázkách máte ve sp.sml. vyhrazen 100% souhlas. Vy máte na každých 1.000.-Kč jeden hlas každý, čili 180 a 20 hlasů je poměr k rozhodování, takže velíte Vy.

Mohu-li doporučit nejděte nikdy na souhlas s 50/50 %, to pak sebou přináší do boudoucna problémy v rozhodování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).