Dovolená

• (neregistrovaný)

18. 6. 2008 20:52

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pokud mám nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu (t.z. pracuji v sobotu i v neděli) můžu si vzít třeba o víkendu dovolenou, když mě směna vychází na ten víkend. Děkuji za odpověď. Prosím pokud někdo víte, napište mi i § kde se to v zákoně nachází.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2008 21:01

Jiřka (neregistrovaný)

Re: dovolená
      Dovolenou si vybíráte pouze ve svých pracovních dnech, takže jestliže jsou Vašimi pracovními dny např. úterý, pátek, sobota a neděle, pak vybíráte dovolenou v út, pá, so a ne (takže když budete doma od pondělí do neděle, vybrala jste si vlastně 4 dny z dovolené).
      Další věc je, že pracovníkům s nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobou se nárok na dovolenou přepočítává takto: sečtou se všechny jeho plánované směny v kal. roce a vynásobí se počtem týdnů dovolené (4 nebo 5) a vydělí 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde počet dnů dovolené na celý rok, takže když nepracujete pravidelně 5 dnů v týdnu, ale někdy 3 a jindy třeba 4, vyjde Vám třeba 15 dnů dovolené na celý rok. No a tyto dny si pracovník vybírá ve svých pracovních dnech a každý den dovolené je zaplacen tolika hodinami, kolik hodin v tom dni měla činit jeho směna.
      A další věcí je, že termín vybírání dovolené určuje pouze zaměstnavatel.
      Vše najdete v Zákoníku práce, oddíl o dovolené.

• 18. 6. 2008 21:53

pp (neregistrovaný)

Re: dovolená
      Moc děkuji za odpověď.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).