Re: Odpis pohledávky
§5/8 se týká pouze bank.Pokud rozpustíte OP až po promlčení a následně jí odepíšete, je náklad nedaňový. Musíte zúčtovat před promlčením. Pohledávky z r. 2003, 2004 budou zřejmě už promlčené, s těma už nic nenaděláte, můžete odepsat nedaňově.
Re: Odpis pohledávky
Já osobně bych postupoval takto:
Ještě před promlčením pohledávky (třeba 20.6) bych zrušil opravnou položku
MD 391 Dal 558
Ještě před promlčením pohledávky bych také pohledávku odepsal
MD 546 Dal 311
Žádné zákonné ustanovení mi rozhodně nepřikazuje, že můžu odepsat pohledávku až 31.12. a ne v průběhu roku.
Dle mého názoru pouze při takovém postupu splníte podmínky stanovené v § 24 odst. 2 písm. y zákona o dani z příjmů kde je za bodem 6 takřka nic neříkající věta cit: Obdobně to platní pro pohledávku nebo její část a to do výše kryté použitím rezervy nebo opravné položky vytvořené podle zvláštního zákona.... Dle mě dostupných informací v ASPI je výklad této věty takový, že odpis pohledávky je do výše možné opravné položky daňovým nákladem, za předpokladu, že pohledávka není promlčená.
Pokud byste postupovala tak, že provedete odpis pohledávky až po promlčení, tak v tu chvíli odpisujete pohledávku, která je promlčená, ke které se nemohou tvořit opravné položky a tudíž nesplňujete ustanovení § 24 odst. 2 písm.y zák. o dáních z příjmů jak jsem ho výše popsal. V tom případě by byl celý odpis pohledávky na 546 nedaňovým nákladem.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
19. 6. 2008 10:49
Prosím o radu zjistila jsem jednu nedobytnou pohledávku která bude promlčena 21.7.2008 Je to pohledávka do 30.000,-- a splňuje podmínky §8c ZoR. Jak je to prosím s tvorbou a rozpuštěním? Nevím zda to mám dobře :
30.6.2008 tvorba opr.pohl ve výši 100% ( §8c) 558/391
30.6.2008 rozpoštění pohledávky 391/558
31.12.2008 odpis pohledávky 100% daňově 54601/311
Mohu to tak udělat? Myslela jsem že vše udělám 30.6.2008, ale četla jsem, že odpis se může dělat až k datu uč.závěrky.
Moc děkuji za odpověď