Převod bytů do OV z s.r.o.

• (neregistrovaný)

19. 6. 2008 11:16

Dobrý den, na chybnou radu jsme v r.1994 založili s.r.o.(mělo být družstvo) s 18 společníky(18 bytových jednotek),každý společník má 100% splacený podíl ve společnosti. S.r.o. má již dům splacený a je zapsána jako vlastník v katastru. Jsem jednatelkou této společnosti a již víc než rok se snažím o nalezení řešení, které by nebylo v rozporu s obchodním zákoníkem a dalo nám možnost, abychom jednotlivé bytové jednotky(vlastně obchodní podíly) mohly převést(nejlépe bezplatně-toto odporuje OZ) na nájemce, společníky a vlastně majitele bytů a mohli založit společenství vlastníků.Jedni právníci mě uklidňovali, že se jedná o bytovou s.r.o. a lze tedy postupovat dle zákona 72/1994 o vlastnictví bytů,ale myslím, že to není správné, protože s.r.o. není družstvo, ale obchodní společnost a termín bytová s.r.o. jsem nikde nenašla.Další prácníci se zhrozili a řekli, že máme nechat běžet s.r.o. a nic nepodnikat. Společníci ale chtějí byty do OV.Moc prosím o radu. Děkuji
    B.Kuncová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2008 13:36

Leo (neregistrovaný)

Re: převod bytů do OV z s.r.o.
      Dnem 1. července 2008 nabývá účinnosti nový zákon 125/2008 o přeměnách společností a družstev. Zkuste si ho prostudovat, třeba vám to pomůže.
      Jinak to vidím na likvidaci sro.
      Ale nejsem právník, třeba vám pordí někdo lépe.

• 19. 6. 2008 14:15

blazenka (neregistrovaný)

Re: převod bytů do OV z s.r.o.
      Moc Vám děkuji, podívám se na to. Bohužel právníci mě neustále překvapují, protože mně ani za úplatu vlastně nejsou schopni poradit.
      Zdravím a přeji pěkný den

• 21. 6. 2008 2:00

Pavel (neregistrovaný)

převod bytů do OV z s.r.o. jen OBTÍŽNĚ
      S ohledem na § 196a) ObchZ je jedinou bezpečnou cestou změna s.r.o. na družstvo a následný převod (ale potřebujete znalce a auditora). Pokud porušíte § 196a), tak se bude jednat o absolutně neplatné právní úkony, bez ohledu na skutečnost, že je katastr zapíše.

K 1.9.2009 má nabýt účinnosti nový zákon o bytech, podle kterého se § 196a) pro převody bytů ze s.r.o. do OV nepoužije. Takže nespěchat, podle nového zákona budete muset měnit stanovy a prohlášení vlastníka, pokud vznikne SVJ ještě podle starého zákona (SVJ se vůbec nezakládá, ono si vzniká přímo ze zákona, pokud se převede určitý počet bytů).

Ale před převodem bytů do OV jakoukoliv formou se nejdříve důkladně seznamte se stávajícím zákonem 72/1994 Sb. Je to neuvěřitelný paskvil, na který navazuje velmi špatná judikatura. Pokud nemáte dům kompletně opravený tak převod do OV je velký nerozum, protože v SVJ platí mnohem přísnější kvora pro rozhodování, která jsou navíc nejasná.

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).