Re: Nejvhodnější forma podnikání
- daň OSVČ - 15%
- daň PO(právnické osoby) - 21%(v roce 2008) - výhledově by se měla snižovat až na 19 % v roce 2010
- u OSVČ nelze dát do nákladů zdr. a soc.poj.
- u s.r.o. zaměstnance jde pojištění do nákladů firmy
- u s.r.o může být jedna osoba společník,jednatel i zaměstnanec(např. ředitel, nelze uvádět jako zařazení zaměstnance funkci jednatel), další zaměstnance mít nemusí
- u s.r.o. lze zaměstnant manželku, OSVČ manželku zaměstnat nemůže
Mimo to v s.r.o. ručíte poüze podílem a ne celým majetkem
Děkuji moc za vysvětlení!
Mám ještě 2 otázky:
1) Já jako společník-jednatel-ředitel musím být v své s.r.o. zaměstnán? Nebo můžu mít mít jen mandátní smlouvu a vyplácet si odměnu daněnou srážkovou daní 15%. Co je lepší? Případně kombinace obojího?
2) Slyšel jsem o tom, že s.r.o. musí vykonávat svou činnost, na kterou má ŽL, především pomocí vlastních zaměstnanců (prý je to tak v nějakém zákoně). Pokud plánuji (tak jak výše popisuji) veškerou činnost provádět pomocí dalších firem (OSVČ) a sám provádění činnosti pouze koordinovat a kontrolovat, nebudu s tím mít problém?
Ještě jednou díky, Luboš
1) Já jako společník-jednatel-ředitel musím být v své
>s.r.o. zaměstnán? Nebo můžu mít mít jen mandátní
>smlouvu a vyplácet si odměnu daněnou srážkovou daní 15%. Co
>je lepší? Případně kombinace obojího?
To si trochu pletete. Nemusíte být zaměstnán (tzn. mít prac. smlouvu např. na ředitele). Můžete pracovat na základě mandátní smlouvy jako jednatel a vyplácet si jednatelskou odměnu. Ale tato odměna se nedaní srážkovou daní 15%. Tato odměna se posuzuje a počítá stejně jako mzda (tzn. odvod soc. i zd. pojištění, daňový základ = tzv. superhrubá a z toho daň zálohová).
15% srážkovou daní se daní podíl na zisku po zdanění, který si vyplácí společník.
>
>2) Slyšel jsem o tom, že s.r.o. musí vykonávat svou
>činnost, na kterou má ŽL, především pomocí vlastních
>zaměstnanců (prý je to tak v nějakém zákoně). Pokud
>plánuji (tak jak výše popisuji) veškerou činnost provádět
>pomocí dalších firem (OSVČ) a sám provádění činnosti
>pouze koordinovat a kontrolovat, nebudu s tím mít
>problém?
Pokud budete normálně kooperovat, tzn. zadáte zakázku a ta bude splněna tak že ta OSVČ na ní buď zaměstná své zaměstnance nebo bude pracovat se svými pracovními pomůckami na svůj náklad a Vy jí nebudete určovat pracovní čas (prostě že to nebude zastřený pracovněprávní vztah), pak to obhájíte. Jinak viz Zákon o zaměstnanosti 435/2004.
Trochu jinak, zvažte jak máte tuto manažerskou činnost nasmlouvánu, neboť každý řemeslník který něco umí je zadán nejméně na půl roku dopředu. Budete jim zajišťovat materiál, dopravu a ostatní doprovodný servis? Pokud budete podnikat pouze za provizi na dodaných pracech tak Vám stačí být OSVČ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 6. 2008 11:39
Dobrý den, prosím poraďte...
Chci začít podnikat samostatně a přemýšlím, zda podnikat jako OSVČ nebo zda založit s.r.o.
Obor ve kterém chci podnikat je rekonstrukce interiérů. Moje práce bude spočívat v tom, že já osobně se zákazníkem projednám požadovanou rekonstrukci interiéru, sestavím návrh a potom jednotlivé části (tj. plovoucí podlahy, pokládka dlažby, koupelnové předměty, rozvody vody, rozvody elektřiny) objednám včetně montáže u řemeslníků (OSVČ), zkontroluji kvalitu provedené dodávky a práce a nakonec vše předám zákazníkovi. Zákazník bude vše platit mě, já budu platit řemeslníkům.
Mám takovou činnost provádět raději jako OSVČ nebo mám založit s.r.o., kde bych byl společníkem a jednatelem zároveň? Co je pro mě daňově výhodnější? Pokud se rozhodnu pro s.r.o. (vypadá to prestižněji), nebude úřadům vadit, že nebudu mít žádné zaměstnance?
Moc děkuji za radu! Luboš