Nejvhodnější forma podnikání

• (neregistrovaný)

20. 6. 2008 11:39

Dobrý den, prosím poraďte...

Chci začít podnikat samostatně a přemýšlím, zda podnikat jako OSVČ nebo zda založit s.r.o.

Obor ve kterém chci podnikat je rekonstrukce interiérů. Moje práce bude spočívat v tom, že já osobně se zákazníkem projednám požadovanou rekonstrukci interiéru, sestavím návrh a potom jednotlivé části (tj. plovoucí podlahy, pokládka dlažby, koupelnové předměty, rozvody vody, rozvody elektřiny) objednám včetně montáže u řemeslníků (OSVČ), zkontroluji kvalitu provedené dodávky a práce a nakonec vše předám zákazníkovi. Zákazník bude vše platit mě, já budu platit řemeslníkům.

Mám takovou činnost provádět raději jako OSVČ nebo mám založit s.r.o., kde bych byl společníkem a jednatelem zároveň? Co je pro mě daňově výhodnější? Pokud se rozhodnu pro s.r.o. (vypadá to prestižněji), nebude úřadům vadit, že nebudu mít žádné zaměstnance?

Moc děkuji za radu! Luboš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2008 13:24

ccb (neregistrovaný)

Re: Nejvhodnější forma podnikání
      - daň OSVČ - 15%
      - daň PO(právnické osoby) - 21%(v roce 2008) - výhledově by se měla snižovat až na 19 % v roce 2010
      - u OSVČ nelze dát do nákladů zdr. a soc.poj.
      - u s.r.o. zaměstnance jde pojištění do nákladů firmy
      - u s.r.o může být jedna osoba společník,jednatel i zaměstnanec(např. ředitel, nelze uvádět jako zařazení zaměstnance funkci jednatel), další zaměstnance mít nemusí
      - u s.r.o. lze zaměstnant manželku, OSVČ manželku zaměstnat nemůže

• 20. 6. 2008 14:42

Hanak (neregistrovaný)

Mimo to v s.r.o. ručíte poüze podílem a ne celým majetkem

• 20. 6. 2008 14:50

Luboš (neregistrovaný)

Děkuji moc za vysvětlení!

Mám ještě 2 otázky:

1) Já jako společník-jednatel-ředitel musím být v své s.r.o. zaměstnán? Nebo můžu mít mít jen mandátní smlouvu a vyplácet si odměnu daněnou srážkovou daní 15%. Co je lepší? Případně kombinace obojího?

2) Slyšel jsem o tom, že s.r.o. musí vykonávat svou činnost, na kterou má ŽL, především pomocí vlastních zaměstnanců (prý je to tak v nějakém zákoně). Pokud plánuji (tak jak výše popisuji) veškerou činnost provádět pomocí dalších firem (OSVČ) a sám provádění činnosti pouze koordinovat a kontrolovat, nebudu s tím mít problém?

Ještě jednou díky, Luboš

• 20. 6. 2008 15:25

Jiřka (neregistrovaný)

1) Já jako společník-jednatel-ředitel musím být v své
      >s.r.o. zaměstnán? Nebo můžu mít mít jen mandátní
      >smlouvu a vyplácet si odměnu daněnou srážkovou daní 15%. Co
      >je lepší? Případně kombinace obojího?

To si trochu pletete. Nemusíte být zaměstnán (tzn. mít prac. smlouvu např. na ředitele). Můžete pracovat na základě mandátní smlouvy jako jednatel a vyplácet si jednatelskou odměnu. Ale tato odměna se nedaní srážkovou daní 15%. Tato odměna se posuzuje a počítá stejně jako mzda (tzn. odvod soc. i zd. pojištění, daňový základ = tzv. superhrubá a z toho daň zálohová).
      15% srážkovou daní se daní podíl na zisku po zdanění, který si vyplácí společník.
      >
      >2) Slyšel jsem o tom, že s.r.o. musí vykonávat svou
      >činnost, na kterou má ŽL, především pomocí vlastních
      >zaměstnanců (prý je to tak v nějakém zákoně). Pokud
      >plánuji (tak jak výše popisuji) veškerou činnost provádět
      >pomocí dalších firem (OSVČ) a sám provádění činnosti
      >pouze koordinovat a kontrolovat, nebudu s tím mít
      >problém?

Pokud budete normálně kooperovat, tzn. zadáte zakázku a ta bude splněna tak že ta OSVČ na ní buď zaměstná své zaměstnance nebo bude pracovat se svými pracovními pomůckami na svůj náklad a Vy jí nebudete určovat pracovní čas (prostě že to nebude zastřený pracovněprávní vztah), pak to obhájíte. Jinak viz Zákon o zaměstnanosti 435/2004.

• 20. 6. 2008 16:46

bis (neregistrovaný)

Trochu jinak, zvažte jak máte tuto manažerskou činnost nasmlouvánu, neboť každý řemeslník který něco umí je zadán nejméně na půl roku dopředu. Budete jim zajišťovat materiál, dopravu a ostatní doprovodný servis? Pokud budete podnikat pouze za provizi na dodaných pracech tak Vám stačí být OSVČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).