Ukončení pracovního poměru

• (neregistrovaný)

21. 6. 2008 0:05

Jsem zaměstnan v potravinarství.Nemam ani potravinarsky prukaz ani vstupni prohlidku.Chtěl jsem ukoncit prac. poměr dohodu.Ale zaměstnavatel na ni nepřistoupil.V pracovní smlouvě mam dobu urcitou a to do31.7.2008.Mam zajistěnou jinou praci a potřebuji do ni okamžitě nastoupit.Zaměstnavatel mi za tento měsic nedal vyplatu.Momentalně jsem v prac.neschopnosti.Prosim poradte jak ukoncit tento prac. poměr.Zaměstnavatel mi řekl že mi dá zápočtový list až za 2měsíce ale i s §53.Ja jsem prijmul i tu 53 ale on ze az za 2 mesice.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 6. 2008 0:27

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Ukončení pracovního poměru
      Máte nějakou pracovní smlouvu, kterou mají obě strany dodržovat, jak Vy, tak zaměstnavatel. Vám by se také nelíbilo, kdybyste jinou práci neměl a zaměstnavatel by Vám teď řekl, že chce, abyste hned skončil a třeba byste také nechtěl přistoupit na dohodu o okamžitém skončení. Ani zaměstnavatel na ni nemusí přistoupit a může chtít, abyste smlouvu dodržel a pracoval u něj až do konce července. Teď máte absenci omluvenou nemocí. Až nemoc skončí, musíte nastoupit do práce. Pokud nenastoupíte, bude Vám házet neomluvenou absenci třeba až do toho 31.7., kdy Vám pracovní poměr skončí. Pak Vám teprve vydá Potvrzení o zaměstnání (tzv. zápočťák). Je zde jedna možnost - pokud Vám nevyplatí mzdu ani 15 dnů po její splatnosti, můžete zrušit pracovní poměr. Pokud máte v pracovní smlouvě smluvený výplatní termín, pak je to 15 dnů po něm. Pokud ho nemáte smluvený, pak se splatností rozumí poslední den v měsíci, takže 15 dnů po skončení měsíce. Např. mzda za květen je splatná v červnu. Pokud by Vám ji nevyplatil ani 15.7., můžete 16.7. zrušit svůj pracovní poměr. Jinak Vám opravdu nezbývá nic jiného, než se s ním dohodnout.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).