Re: dotace z fondu EU
Dobrý den,
všechny dotace na pořízení majetku se musí účtovat na majetkové účty - hodnota investice se snižuje o výši dotace a tím pádem se snižují i odpisy!
Uvedené účty mi přijdou zvláštní:
#241 je účet pro dluhopisy
#346 dotace ze státního rozpočtu
#691 zřejmě vlastní účet
>>Vážení
>>Jak mám zaúčtovat v účetnictví příjem dotace z fondu
>>evropské unie, tato dotace je určena na investice
>>stavby haly která je již postavena.Děkuji moc za
>>radu.
>>Kateřina
>
> My jsme škola a používáme účty na dotace 346/691
>a když penízky přijdou na účet 241/346
Nejsou zvlášní, píšii že jsme škola tzn. příspěvková organizace a účet 241 je účet pro Bankovní výpis, 346 = nároky na dotace a 691 = příspěvky a dotace !!!
Pradon přehládla jsem tu školu - omlouvám se.
U neziskových organizací je zcela jiný režim a to včetně účetní osnovy než u podnikatelských subjektů.
Firmy nebo OSVČ musí dotaci na investici opradu vyučtovat na majtkovém účtu.
Zde zřejmě na 021 přímo proti bance neb se zdá, že peníze již přišly a doposud o nich nebylo účtováno. O poskytnutou dotaci je nutno ponížit cenu budovy a z ponížené ceny odepisovat - v březnu jsme měli kontrolu od poskytovale dotace a bylo to takto správně. Dotace byla z roku 2006.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 6. 2008 15:21
Vážení
Jak mám zaúčtovat v účetnictví příjem dotace z fondu evropské unie, tato dotace je určena na investice stavby haly která je již postavena.Děkuji moc za radu. Kateřina