MD do 10/4/2008, dov. pouze 5 dnů

• (neregistrovaný)

23. 6. 2008 11:32

Do 10/4 jsem čerpala MD. Od 11/4 jsem čerpala zůstatek dovolené z roku 2007 (čerpání zasahovala do května) a poté v květnu dovolenou roku 2008. Dovolenou roku 2008 mi zaměstnavatel vypočetl na 5 dnů. Já jsem se písemně vyjádřila, že s výší 5 dnů nesouhlasím. Níže uvádím odůvodnění zaměstnavatele:
    Dle § 216 odst. 3 Zákoníku práce se rodičovská dovolená jako jedna z důležitých osobních překážek v práci neposuzuje jako výkon práce, tudíž nevzniká nárok na řádnou dovolenou. Výjimkami jsou mateřská dovolená, pracovní neschopnost v důsledku nemoci z povolání nebo pracovního úrazu a ostatní důležité osobní překážky v práci dle § 199 odst. 2. Tužíž Váš nárok na řádnou dovolenou za rok 2008 byl správně vypočten an 5 dnů (3/12 - jinak řečeno poměrná část dle § 212, odst. 1). Spolu s tímto nárokem jste v dubnu a květnu čerpala zůstatek dovolené z roku 2007 , a to 14 dnů. Celkem to bylo 22 dnů, které jste podle výplatnic za duben a květen dostala zaplaceny. Váš nárok na řádnou dovolenou za rok 2008 nebyl krácen z žádného důvodu dle § 223 Zákoníku práce.
    Pokud si přesto myslíte, že jsme postupovali nespárvně, doporučuji Vám konzultaci s právníkem nebo místně příslušným Úřadem práce. Byla byste první zaměstnankyně, které by během rodičovské dovolené vznikal nárok na řádnou dovolenou.
    Neznám Zákoník práce já nebo zaměstnavatel? Obracím se na inspekci práce.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).