Re: Pokuty při dohodě o provedení práce
To není tak jednoduché- velmi záleží na tom, o co se přesně jedná.Škodu způsobenou zaměstnavateli nemůžete platit bez toho, aby ji projednal , bez písemné dohody o způsobu náhrady škody to není platné.U škody způsobené z nedbalosti zaměstnance je maximum čtyři a půl násobek průměrného platu.
Problém bude v tom, že zaměstnavatel Vás zaměstnal na dohodu o provedení práce, kdy se sjednává jednorázový konkrétní úkol, který nepřesahuje 150 hodin v roce. Dohoda o PP není pracovní poměr , ve kterém se musí určit pracovní doba.
Děkuji za odpověd.máte pravdu, u mě je to o to složitěší, protože zaměstnavatel měl autonehodu a jak se půjde do práce sepisovala jeho žena. první den mi volali, jakto že jsem nenastoupila do práce (vůbec jsem nevěděla, že bych tam měla být) tak jsem psala sms zaměstnavateli, že nemůžu celý týden. ten byl ale v nemocnici. Sice za mě v práci byl někdo jiný, ale škodu jsem jim způsobila. Dále jsem se chtěla zeptat, zda je dohoda o provedení práce platná, pokud v ní není napsáno o jakou práci se jedná, mám v ní napsáno jen určení rozsahu hmotné zodpovědnosti.
Podle nové právní úpravy ZP již není rozhodující, jestli se jedná o jednorázový úkol nebo opakující se činnost, to opravuji svou pův.odpověď. Jestliže nemůžete najít v ZP v § 75 obdobné závazné podmínky, jako jsou u DPˇV v § 76, neznamená to, že nemusí být DPP písemně nebo bez specifikace o jako práci se jedná. Pak se postupuje podle § 77 společné ustanovení, v kterém se praví o záležitostech, které se na dohody nevztahují.
Není možné vykonávat prácí aniž by byl dán konkrétně prac.úkol
nebo sjednáno o jakou práci se jedná.To vypadá na neplatnost.
Důležité bude, zda jste vůbec nastoupila nebo ne. Jestli jste ale nastoupila a práci vykonávala, to je pak jiná.
dobrý den, ano práci jsem vykonávala. Dále bych se chtěla zeptat, pokud jsem již 99 hodin opracovala, potřebuji nějaký doklad, že jsem práci vykonala, nebo automaticky můžu odejít,aby mě zaměstnavatel později nenařkl, že jsem práci nedokončila.
Jestli jste tím splnila co bylo sjednáno , tak ano. Žádný doklad na to nepotřebujete. Otázka ale je, zda jste za tyto hodiny splnila úkol, který by měl být sjednán.Tím, že Vám za to zaplatili, to,co bylo sjednáno , bych brala tak,že splnění úkolu akceptovali tím,že ho zaplaitli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 6. 2008 16:01
Dobrý den, pracovala jsem u živnostníka na dohodu o provedení práce v rozsahu 99 za 4950kč. Z důvodu nedorozumění, jsem 3 dny nepřišla do práce a zaměstnavatel mi nyní chce sepsat seznam, co vše bych měla zaplatit, protože jsem se nedostavila. Chtěla bych se zeptat, jak vysokou pokutu mi může zamestnavatel vyměřit a jak bych se mohla proti němu bránit. Děkuji