Re: Nárok na dovolenou z r. 2007
Záleží na tom, zda máte 4 nebo 5 týdnů roční nárok v organizaci.
Máte-li 5 týdnů,a Váš pr.pom. trval celý rok 2007 , tak max. 5 dnů
lze převést do r.2009.Tu byste pak čerpala spolu s nárokem za 2008 ihned po skončení PPM, jak víte.Máte-li 4 týdenní nárok, tak by Vám propadla, protože byste čerpala až v r.2009 .Před nástupem na PPM byste se však musela se zaměstnavatelem o čerpání dohodnout, protože dovolenou zásadně nařizuje
zaměstnavatel a nemusel by Vám vyhovět. Navíc nástup na Vaši PPM musí být 6 týdnů před oček.dnem porodu, protože jste v PN.
Nastoupíte-li později , budete mít PPM kratší ( jen 22 týdnů).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 6. 2008 11:02
Dobrý den, mám 9,5 dne dovolené z roku 2007. V lednu jsem nastoupila na nemocenskou, na které jsem stále. Nemocenská mi bude navazovat přímo na mateřskou - nástup 18.7.2008. Mateřská mi končí leden/únor 2009. Co se stane s dovolenou za rok 2007? Je pro mě lepší se nechat uschopnit před mateřskou a vybrat si ji nebo ji lze převést a čerpat bezprostředně po ukončení mateřské v roce 2009? Dle zákoníku práce § 217 odst. 5, když si zažádám o čerpání následně po mateřské, tak mi je zaměstnavatel povinen vyhovět. Ale § 218 se zabývá "starou" dovolenou a tam je uvedeno, že ji musím vybrat do konce následujícího roku, tj. 31.12.2008 - jinak mi propadne. Je tam vyjímka - kdybych v roce 2008 nastoupila na rodičovskou, tak mi ji nařídí vybrat až po ní (nepropadla by - ale já v roce 2008 mít rodičovskou nebudu, jen mateřskou). Tak platí to, že si stačí požádat o její čerpání po ukončení mateřské nebo mi propadne? Děkuji