Nárok na dovolenou z r. 2007

• (neregistrovaný)

24. 6. 2008 11:02

Dobrý den, mám 9,5 dne dovolené z roku 2007. V lednu jsem nastoupila na nemocenskou, na které jsem stále. Nemocenská mi bude navazovat přímo na mateřskou - nástup 18.7.2008. Mateřská mi končí leden/únor 2009. Co se stane s dovolenou za rok 2007? Je pro mě lepší se nechat uschopnit před mateřskou a vybrat si ji nebo ji lze převést a čerpat bezprostředně po ukončení mateřské v roce 2009? Dle zákoníku práce § 217 odst. 5, když si zažádám o čerpání následně po mateřské, tak mi je zaměstnavatel povinen vyhovět. Ale § 218 se zabývá "starou" dovolenou a tam je uvedeno, že ji musím vybrat do konce následujícího roku, tj. 31.12.2008 - jinak mi propadne. Je tam vyjímka - kdybych v roce 2008 nastoupila na rodičovskou, tak mi ji nařídí vybrat až po ní (nepropadla by - ale já v roce 2008 mít rodičovskou nebudu, jen mateřskou). Tak platí to, že si stačí požádat o její čerpání po ukončení mateřské nebo mi propadne? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 6. 2008 11:10

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Nárok na dovolenou z r. 2007
      Záleží na tom, zda máte 4 nebo 5 týdnů roční nárok v organizaci.
      Máte-li 5 týdnů,a Váš pr.pom. trval celý rok 2007 , tak max. 5 dnů
      lze převést do r.2009.Tu byste pak čerpala spolu s nárokem za 2008 ihned po skončení PPM, jak víte.Máte-li 4 týdenní nárok, tak by Vám propadla, protože byste čerpala až v r.2009 .Před nástupem na PPM byste se však musela se zaměstnavatelem o čerpání dohodnout, protože dovolenou zásadně nařizuje
      zaměstnavatel a nemusel by Vám vyhovět. Navíc nástup na Vaši PPM musí být 6 týdnů před oček.dnem porodu, protože jste v PN.
      Nastoupíte-li později , budete mít PPM kratší ( jen 22 týdnů).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).