Re: Zahr.cesťák - záloha USD, výdaje EUR
Zjistíte nároky zaměstnance v příslušné měně (7290,00 RUB + 1134,00 EUR = závazek vůči zaměstnanci ) a odpočtěte zůstatek nesměněné zálohy ve výši 1480,00 USD. Tyto částky zahraničních měn přepočtete na českou měnu kurzem platným v den poskytnutí zálohy. Pokud by jste vyplácela v jiné měně než v Kč, pak opět přepočtete kurzem ČNB platným v den poskytnutí zálohy.
** díky moc, přesně takto jsem to udělala, zaměstnanci vyplatila zbytek v CZK v kursu zálohy, já jsem si do účta zaúčtovala kursem vyúčtování.
Prosím ještě o radu ohledně zálohy, zálohu jsem odečetla v kursu zálohy jak zaměstnanci, tak v účetnictví - nebo musím zálohu pro účely účta přepočítat také kursem vyúčtování?
Ne, v účetnictví používáte kurz dle směrnice. Účetnictví nesouvisí s přepočtem částky, která má být vyplacena zaměstnanci v jiné měně, než v jaké mu náleží částka diet nebo v jaké byla poskytnuta záloha.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 6. 2008 18:44
Dobrý den, prosím o radu, dlouho jsem netvořila žádný složitější cesták a nyní mám před sebou jeden takový -(
zaměstanec jel do Ruska, obdržel zálohu 2 480 USD, výdaje hradil celkem za 31 165 rublů a náleží mu stravné celkem 1134 EUR.
Doložil mi směnu 2x500 USD na 23 875 RUB, další lístek ze směnárny si nevzal.
Prosím jak převést na jednotnou měnu, abych byla schopná to nějak zúčtovat dohromady?
Vím, že zaměstnanci spočítám nároky v kursu zálohy a já mám ve směrnici, že účtuji kursem vyúčtování.