Re: nástup na VŠ, ukončení PP - SaZP
Problém vám může nastat v tom, že čerpání dovolené určuje zásadně zaměstnavatel, tudíž vám nemusí dovolenou poskytnout tak, jak by potřebujete a bude trvat na tom, že celé září musíte pracovat a dovolenou vám nařídí čerpat třeba v srpnu nebo vám ji při skončení PP proplatí.
i když se na ÚP nepřihlásíte, tak žádné pojištění nebudete platit (za září), až budete studentem (pokud Vám není více než 26 let), potom budete patřit do kategorie, za kterou je plátcem ZP stát
dovolenou určuje zam-tel, takže pokud nebudete mít dojednáno, že Vám dovolenou určí čerpat jak potřebujete (v září), potom byste mohla mít problémy s uvolněním na studium
pokud ukončíte PP posledního srpna, potom máte nárok na 8/12 celor. nároku D, pokud posledního září, je nárok na 9/12 celor. nároku D /za předpokladu, že jste odpracovala více než 60 PD v letošním r./
díky, takže v září už budu mít statut studenta -jsem si nebyla jistá, dovolenou mi zaměstnavatel poskytne, to je v pohodě
Asi nedáváte výpověď, ale máte se zaměstnavatelem dohodu o ukončení p.p. to je jiný §. Pokud jste po """část měsíce""" pojištěna nebo jste v kategorii kdy za vás platí stát (prac.poměr, nemocenské student do 26 let , MD ....) tak za nepojištěné dny nedoplácíte. Ale každou změnu, kterou nehlásí zaměstnavatel to je pouze začátek a ukočení pp si nahlašujte na pojišťovně sama.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 6. 2008 6:50
od konce září nastupuji na VŠ, do konce srpna jsem zaměstnána na trv. prac. poměr - dávám nyní výpověd. ale - když skončím v práci k poslednímu dni v sprnu, budu se vlastně na měsíc září, na asi 15 prac. dní, než nastoupím do školy - muset přihlásit na úřad práce nebo si platit poj. sama - chápu to tak dobře.... proto by asi bylo lepší dát výpověd k poslednímu dni v měsíci září a vybrat si dovolenou až v září tak, abych těch pár dní měla pokrytý platbami zaměstnavatele..? nevím jestli jsem to napsala dost srozumitelně,jinak díky za odpověd