Re: Rovnoměrné odpisy
Podle mě se majetek v zůstatkové ceně zařadí do majetku, potom se teprve odepisuje - pokud je vyšší než 40.000 a stanoví se daňové a účetní odpisy.(daňové procentem a účetní podle let odespisování) Snad Vám někdo ještě poradí.
Re: Rovnoměrné odpisy
V praxi to tak funguje, že se jedná o daňovou zůstatkovou cenu.
Po ukončení pronájmu si nájemce nemůže uplatnit do daňových nákladů daňovou zůstatkovou cenu. Může si ji uplatnit až při vyrovnání s pronajímatelem, tzn. má ve stejné výši výnos (příjem), proto se na 99% jedná o daňovou zůstatkovou cenu.
A pro Vás - myslím, že pojem "technické zhodnocení" je vysvětlen pouze v Zákoně o daních z příjmů, z toho mi plyne, že pokud není uvedeno jinak, obrátím se na tento zákon a jde jasně o daňové odpisy a daňovou zůstatkovou cenu :-). A daňové odpisy jsou uvedeny v §§26 a dalších, bohužel pojem "rovnoměrný" není stejný v Zákoně o daních z příjmů a v běžné logice... :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
25. 6. 2008 8:47
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Nejsem účetní, takže se prosím, neděste, že má někdo takovou odvahu účtovat, když o tom nic neví:-)...Pořebuji si v jednom právním návrhu zkontrolovat výši stanovených odpisu. Jedná se o budovu v 5. odpis. skup. Myslela jsem si laicky, že když jde o rovnoměrné odpisování, že se částka 2,133mil. vydělí na 30let. Ale je zde stanoveno, že za 1.rok odpisování 1,4% a dále pak 3,4%. Moc ocením, když mi řeknete, co je správné.
Předem děkuji...