Re: Dovolená po MD
jenže tato zam-kyně neporodila 2 a více dětí, ale je osamělá, takže PPM má 37 týdnů (začala pobírat PPM ještě v loňském roce), ale mat. dovolená je jen 28 týdnů (§195 odst. 1)
>>>>Osamělá pracovnice je na MD od 26.10.27 do 11.7.08.
>>>>Za
>>>>loňský a letošní rok má nárok na 41 dní dovolené.
>>>>Může
>>>>jí začít čerpat od 12.7.08? Nebo ji měla začít čerpat
>>>>už po 28 týdnu?
>>>
>>>Měla i čerpat už po 28 týdnu, teď musíte propočítat
>>>jak jí vyjde dovolená za letošní rok, zda zamešká víc
>>>jak 100 dní - krácení.
>>Na tuto pracovnici se ještě vztahuje prodloužená
>>mateřská dovolená 35 týdnů. Až po vyčerpání této
>>základní
>>MD bude čerpat ŘD, nekrácenou. Při MD nemůže čerpat
>>dovolenou.
>
>jenže tato zam-kyně neporodila 2 a více dětí, ale je
>osamělá, takže PPM má 37 týdnů (začala pobírat PPM
>ještě v loňském roce), ale mat. dovolená je jen 28 týdnů
>(§195 odst. 1)
Zrovna dnes jsem řešila stejný problém kvůli sobě s paní na OSSZ, jelikož naše firma patří mezi malé organizace a já jsem v ní byla jediná ženská a ještě k tomu účetní:-)
Jsem osamělá matka, na MD jsem nastoupila 27.11.2007, porodila jsem 1 dítě. Podle starého ZP mi náleží PPM po dobu 37 týdnů. Jelikož mám nevyčerpanou dovolenou za rok 2007 a také i za rok 2008, kdy se MD započítává jako odpracovaná doba, jsou 2 možnosti: 1. do 28. týdne, tj. do 9.6.2008 mi OSSZ vyplatí PPM, od 10.6.2008 budu na dovolené od zaměstnavatele a po ukončení dovolené mi do 37. týdnů OSSZ doplatí PPM.
2. OSSZ mi do 37. týdne, tj. do 11.8.2008 bude vyplácet PPM a já na dovolenou z PP nenastoupím.
Pokud budu chtít čerpat dovolenou, OSSZ musí obdržet potvrzení od zaměstnavatele, od kdy do kdy budu na dovolené.
S potvrzením o ukončení pobírání dávek PPM od OSSZ dojdu na kontaktní místo, kde mi bude přiznán rodičovský příspěvek od 12.8.2008.
Snad se v tom trochu vyznáte.
Pokud jsem něco nevěděla, tak jsem ohledně personálních vztahů volala na oblastní inspektorát práce dle svého regionu, najdete zde: http://www.suip.cz/default/drvisapi.dll?MIval=/www/index.html
vždy velmi ochotně poradili, hezký den tr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 6. 2008 9:41
Osamělá pracovnice je na MD od 26.10.27 do 11.7.08. Za loňský a letošní rok má nárok na 41 dní dovolené. Může jí začít čerpat od 12.7.08? Nebo ji měla začít čerpat už po 28 týdnu?