Re: dodatečné daňové přiznání pr.osob
Tak s tím já nesouhlasím.
Musíte se dívat zvlášť na účetnictví a zvlášť na daně. Předpokládám, že máte závěrku za rok 2007 hotovou.
1. podáte dodatečné daňové přiznání, tím si zvýšíte daňovou ztrátu za rok 2007, žádnou daň doplácet nebudete
2. provedete opravu v aktuálním roce. Nemůžete účtovat přímo proti 431, to účetní postupy (standardy apod.) nepřipouští (už z důvodu návaznosti na výsledek hospodaření min.let). Takže zaúčtujete 548/321, oprava Vám zvýší náklady v roce 2008, protože do roku 2007 už nemůžete sáhnout. A 548 nedaňově z důvodu, že to není daňový náklad roku 2008. Je to daňový náklad roku 2007 a z toho důvodu podáváte dodatečné přiznání k 2007. Kdybyste zaúčtovala 548 v r.08 daňově, tak byste si nesprávně snížila základ daně v r.08 (a to jste ho snižovala v r.07 tím dodatečným přiznáním).
Uf, snažila jsem se to napsat srozumitelně, snad se mi to podařilo.
Re: dodatečné daňové přiznání pr.osob
Př.:
1) v roce 2007 daňový výsledek hosp.(ztráta) -5000, účetní výsledek hosp.(ztráta) -8000
2) pozdě dodaná faktura na energii 5xx/321 200, podáno dodatečné přiznání, zaúčtováno opravným dokladem do roku 2008.
3) Takže v roce 2007 zůstává účení výsledek hosp. -8000, ale daňová ztráta je -5200 (můžete si ji uplatnit v dalších letech), v roce 2008 se Vám snižuje účetní hosp.výsledek o 200.
Jen mimochodem - doporučuji zaúčtovat na 548nedaň., i když se jedná o elektriku. Na 502 patří spotřeba energie daného účetního období. Když to zaúčtujete na 502, zbytečně si tím snižujete přidanou hodnotu (ukazatel z výkazu zisků a ztrát).
Ale i když to zaúčtujete na 502nedaň., nikdo Vám to nenapadne jako chybu. Je to jenom soukromé doporučení :-). Snížení přidané hodnoty (pokud jde o významnou položku) by se nemuselo líbit snad jedině bance, pokud byste žádali o úvěr.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 6. 2008 11:25
Dostala jsem fakturu, která patří do roku 2007 a protože se jedná o velkou částku, chceme podat dodatečné přiznání. Chci si vytvořit nákladový účet pro tuto fakturu, aby to bylo přehledné. V roce 2007 jsme byli ve ztrátě.
Může mi někdo poradit, jak to zohledním účetně, na účtě 431-HV mám nyní ztrátu, dodatečným přiznáním se vlastně zvýší ztráta asi o 120 tisíc, jak to na účet 431 dostanu. Ještě jsem se s tím nesetkala, teprve začínám, poradíte mi? Nenajdu o tom někde něco?
Děkuji moc