Re: Restaurace - dodanit?
No, beru - oni mi je dávají a jejich nadřízení s tím souhlasí... Na to jsem bohužel malý pán... Jen pochybuji, jestli to skutečně nemá být jejich zdanitelný příjem, protože se nají třeba za Kč 300,-, přitom nárok na stravné na den mají o mnohem nižší...
Myslím, že to děláte zcela nesmyslně. Nic ve zlém:)) Zaměstnanec na služební cestě má nárok na stravné. To mu proplácíte podle cesťáku. Za kolikse skutečně nají vás nezajímá, to je jeho boj. Taky třeba nemusí jíst vůbec:)) To , jak postupujete, není zcela určitě v souladu se zákonem, to by si vaši šéfíci měli ujasnit.
Dobrý den,
děkuji moc za odpověď... Nějak v zákoně však nemohu najít, že můžeme platit zaměstnancům restaurace nad rámec toho stravného. Píše se tam, že jakékoliv jiné a vyšší náhrady jsou zdanitelným příjmem... V tom předpise 5), na který se tam odkazuje, jsou pouze vypsány běžné hodnoty stravného... Tak se v tom nějak ztrácím...
No, já po přečtení toho zmiňovaného §6/7a si už začínám také myslet, že bychom to měli dodańovat, jenže pokud to není jistota, tak mě šéfové brát vůbec nebudou:-( Dle odpovědi Marka to zdanitelný příjem není, tak právě pochybuji o tom, že jsem pochopila §6/7a správně...
>>>>>Dobrý den,
>>>>>
>>>>>prosím Vás, musí se dodanit zaměstnanci rozdíl výdajů
>>>>>na jídlo v restauraci, pokud je na služební cestě, a
>>>>>hodnota jídla převýší sazbu denního stravného?
>>>>>
>>>>>Zaměstnanec někdy píše, že je na obědě s obchodním
>>>>>partnerem - to účtuji na náklady na reprezentaci.
>>>>>Bohužel
>>>>>však mi častěji na účtenku nic nenapíší, i přiznají,
>>>>>že chodí do restaurace sami. Já jim vlastně jen
>>>>>zkrátím
>>>>>stravné (dle směrnice). Je to tak správně?
>>>>>
>>>>Zdravím Katko,
>>>>hodnota bezplatně poskytnutého stravného není na
>>>>straně zaměstnance zdanitelný příjem, najdete to v §
>>>>6/7/a
>>>>ZDP.
>>******
>>No právě, mluví se tam o náhradách - a to je vlastně
>>výše stravného, NE proplácení účtenek z restaurace.
>>Už
>>jsem vám to psala výše, že to neděláte dobře.
>
>No, já po přečtení toho zmiňovaného §6/7a si už
>začínám také myslet, že bychom to měli dodańovat, jenže
>pokud to není jistota, tak mě šéfové brát vůbec nebudou:-(
>Dle odpovědi Marka to zdanitelný příjem není, tak
>právě pochybuji o tom, že jsem pochopila §6/7a správně...
Ještě se dívám do knihy o cest.náhradách a tam píšou, že bezplatné stravování je jen takové, když např. zaměstnanec přinese na dokladu z hotelu, že to ubytování bylo vč.např.snídaně, či oběda, ..., nebo např. na dokladu ze školení bude napsáno, že během školení byl poskytnut např. oběd. Pokud však ten doklad je zvlášť, tak se zaměstnanci oběd proplatit nemá... No, ale co když se zaměstnanci proplatí? Jsem totiž v začarovaném kruhu - tady ti šéfové zákony neuznávají a navíc chtějí zaměstnancům platit úplně vše... Tak hledám alespoň kompromis... Že bychom zaměstnancům restaurace propláceli, ale dodaňovali... Jen si pamatuji ještě z jednoho školení, že nám tam říkali, že nyní už můžeme platit zaměstnancům vše a pokud my to budeme mít jako nedaňový výdaj, tak zaměstnancům nemusíme nic dodaňovat... Jen nevím, zda to platilo třeba skutečně i v tomto případě....
Prostě Vás jako účetní doklady za stravu nezajímají. Vy jim vypočítáte stravné na den. A jak píšete výše o těch snídaních v hotelu. Tak pokud v ceně ubytování je i snídaně, tak mu logicky nárok na den musíte zkrátit o tu snídani, kterou dostal "zdarma" v hotelu. Pokud chtěji šéfové proplácet všechno je jejich věc, ať to klidně dělají ale vy jako účetní to musíte rozlišovat. Tak vypočíst nárok stravného. A to co přešvihnou tim jejich proplácením je nedaňové a jestli stále platí to co píšete, tak je příjem zaměstnance, ale do účetnictví bych ty doklady za jídlo nedával. Nevím...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 6. 2008 11:21
Dobrý den,
prosím Vás, musí se dodanit zaměstnanci rozdíl výdajů na jídlo v restauraci, pokud je na služební cestě, a hodnota jídla převýší sazbu denního stravného?
Zaměstnanec někdy píše, že je na obědě s obchodním partnerem - to účtuji na náklady na reprezentaci. Bohužel však mi častěji na účtenku nic nenapíší, i přiznají, že chodí do restaurace sami. Já jim vlastně jen zkrátím stravné (dle směrnice). Je to tak správně?
Mockrát Vám děkuji za radu.