Re: Trojzápočet-poradí někdo?
Chápu to tak, že máte závazek k firmě B, ale majitel chce, abyste tento závazek uhradili firmě C? Pak se jedná o převzetí závazku (případně přistoupení k závazku) podle Občanského zákoníku. Dejte si do vyhledávače "Převzetí závazku", určitě Vám to najde i nějakou smlouvu.
Re: Trojzápočet-poradí někdo?
Tak, teď jsem si uvědomila, že jsem to napsala asi špatně, protože převzetí závazku je v případě, kdyby A neměla žádný závazek, ale závazek by měla B k C a místo B by to zaplatila A, pak by A účtovala:
Smlouva o převzetí závazku 315(pohl.k B)/325(záv.k C), zaplacení závazku 325/221 a zůstala by jí pohledávka k B.
Vaše řešení (vy jako firma A) bych viděla v postoupení pohledávky mezi firmou B a C (firma B by postoupila pohledávku vůči A na firmu C) a vy byste dostali oznámení o tomto postoupení (nutné písemně) a uhradili Váš závazek firmě C.
Snad je to srozumitelné...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
26. 6. 2008 15:17
Dobrý den,mám dotaz k závazkům.
Naše A - s.r.o. má závazky k jiné B - s.r.o.,jehož majitelem je i náš 70%vlastník.Stejný vlastník má ještě další C - s.r.o., která mu rovněž dluží.
A naše s.r.o dluží tedy B i C.
B chce,abychom vzhledem k potížím C uhradili závazky jim.
To ani nejde udělat zápočet,když nemáme žádnou pohledávku,že?
Ale jak to ošetřit ,když vlastník trvá na tom,že na to má právo,
že to musíme uhradit jemu,jelikož C má finanční problémy.
V případě, že bychom za B měli pohledávku by to šlo?
Ale C s tím nesouhlasí.
Nevím, co s tím a vlastník na tom trvá.Jak to zaúčtuju?
Děkuji moc R.