Re: porodné a PPM
Porodné vyplácí dávkové odd. -sociálka,stejně jako později rodičovský příspěvek. Musí si zažádat tam. Vám přinese od lékaře, kdy nastupuje na MD a od té doby přesně 28 týdnů (ev.37, kdyby byly dvojčata)vyplácíte MD. Další-dovolená a následně rod.dovolená si tady vyhledejte, je to tu už mockrát.
Děkuji moc,
ano, už jsem četla, ale to porodné jsem tady nikde nenašla, kdo vyplácí. Koupila jsem si chytrou knihu, tak tam snad ten popis výpočtu najdu.. a taky jsem našla na internetu nějakou tabulku jak se to počítá. tedy déka PPM.
Moc, moc děkuj.. je to tady moc fajn, snažím se číst každý den, aspoň půl hodiny dotazy... to moc pomáhá...
Blanka
příjemný den
Páťulííínek:)))))) a krásný víkend..
existuje tzv. Lhůtník pro výplatu peněžité pomoci v mateřství, kde je uveden datum nástupu (je to na celý kal. rok) - a potom v kolonce najdete, který den bude PPM končit
měl by být k dispozici na OSSZ, popř. někde na netu (zkuste stránky www.cssz.cz - možná to tam mají)
RO pro výpočet PPM bude období 7/07 - 6/08
o porodné si zažádá paní sama na kontaktním místě (odkud budou pobírat přídavky na děti - pokud o ně požádají a budou mít na ně nárok)
po mat. dovolené má nárok tato zam-kyně nárok na čerpání dovolené, protože jí bude končit PPM 12.1. 2009(při nástupu 1.7), tak jí příští rok nárok na dovolenou nevznikne (bude ale záležet na tom, zda bude mít vyčerpanou letošní - ta se za dobu PPM nekrátí)
poté by měla požádat písemně zam-tele o čerpání rodič. dovolené (nejdéle do 3 let dítěte)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 6. 2008 7:37
Dobrý den, prosím, budu mít první maminu,(velké mzdy dělámod února) nastupovat bude na PPM asi 1.7. - jak správně spočítam do kdy bude PPM? donese papír od lékaře. ... ale jak to bude s porodným.. to přinese zase mně nějakou žádost? do firmy? nebo kdo vlastně vyplácí porodné?
děkuji moc
jdu ještě hledat do příruček
Blanka