Re: Prodej automobilu
Při prodeji odvedete DPH z prodejní ceny. Daní z příjmů prodej zdaníte dle § 7 a jako výdej si uplatníte zůstatkovou cenu. Pokud jste auto neodepisoval, pak je zůstatková cena rovna pořizovací ceně.
Je možné ale auto vyřadit z OM a prodej zdanit dle § 10. To záleží samozřejmě na výši zisku z prodeje. DPH odvedete ke dni vyřazení z OM podle § 13 odst. 4 písm. a) . Základem daně bude, podle § 36 odst. 6 písm. b) ZDPH, cena zjištěná podle zákona o oceňování majetku, tedy cena obvyklá, za kterou by bylo možno uvedený majetek prodat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 6. 2008 10:10
Od 1.7. přerušuji podnikání, minulý rok jsem zakoupil užitkový automobil za hotové, zahrnul ho do obchodního majetku ale neuplatnil jsem na něj odpisy, pouze jsem si odečetl zaplacené DPH(jsem plátce). Pokud ho po přerušení podnikání prodám, je nutné ho prodat i s DPH a platit daň z prodejní ceny? Díky za odpověď.