Zkrácený úvazek - co znamená ????????

• (neregistrovaný)

27. 6. 2008 19:22

Mám nastoupit do prodejny do PP na zkrácený úvazek. Střídavě 5ti a 6ti hodinové směny. Vždycky jsem pracovala na plný úvazek, a tohle je pro mne nové.

Jsou nějaké důležité rozdíly (kromě hodin) mezi zkráceným a plným úvazkem ?

Nejvíce mne tedy zajímá:
    1) Můžu vůbec pracovat jenom na zkrácený úvazek nebo si musím ještě něco sehnat ?
    2)Jestli to tedy podlehá normálně ZP a SP, abych si potom nemusela něco sama doplácet.
    3)A jak je to se zápočtem odpracovaných dob na důchod, nebudou mi pak nějaké dny chybět ?
    4)A jaký bývá nárok na dovolenou ? Bude to taky třeba 20 dní, ale placeno bude 5-6 hodin ?
    5)A co třeba když náhodou omarodím, jak je placena nemocenská ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 6. 2008 19:29

j (neregistrovaný)

Re: Zkrácený úvazek - co znamená ???????
      PP na zkrácený úvazek je moc široký pojem - budete zaměstnaná na běžnou pracovní smlouvu, na dohodu o pracovní činnosti?? To vše je velmi důležité.
      Pokud to bude běžná pracovní smlouva (nikoliv DPČ):
      1) můžete a shánět si nic dalšího nemusíte pokud Vám bude výdělek postačovat, záleží jen na Vás kolik případné další práce zvládnete
      2) ZP i SP pracovní poměr bude podléhat (pouze u dohody o provedení práce se pojištění neplatí)
      3) dny Vám chybět nebudou
      4) ano, ale pozor u dohody o prac.činnosti dovolená vůbec sjednaná být nemusí a nebudete mít na ni nárok
      5) pokud se z výdělku bude odvádět ZP a SP, pak jste i nemocensky pojištěna a v případě nemoci budete nemocenskou dostávat.

• 27. 6. 2008 20:03

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Zkrácený úvazek - co znamená ???????
      Nemusíte pracovat třeba vůbec. Ale každý člověk (pokud není pojištěn státem) musí měsíčně odvést (spolu se zaměstnavatelem) na zdravotní pojištění aspoň 1080 Kč. Takže záleží na tom, kolik si měsíčně budete vydělávat. Pokud to bude méně než 8000 Kč, pak Vám bude zbývající ZP ze mzdy sraženo. Do příjmů na důchod se Vám bude započítávat skutečně dosažená mzda (předpokládám, že budete zaměstnaná v pracovním poměru). Dny Vám chybět nebudou, započítávají se kalendářní dny zaměstnání, ne pracovní.
      Pokud budete pracovat nepravidelně (ne 5 dnů v týdnu), roční nárok na dovolenou se přepočítává. Dovolenou si pak vybíráte jen ve dnech, kdy jste měla mít směnu a tento den dovolené se platí tolika hodinami, kolik měla v tom dni činit směna. Nemocenská se vypočítává ze skutečně dosažené mzdy, nezáleží na rozvržení pracovní doby.

• 27. 6. 2008 23:03

moderátor BC (neregistrovaný)

Jeden otazník stačí!
      Prosím šetřete otazníky, vykřičníky apod. Jeden otazník v nadpisu stačí. Děkujeme.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).