Re: Dodavatelská fa v EUR od českého sub
Předpokládám, že pokud se jedná o DD od českého plátce, pak je na FA uveden základ daně a DPH v Kč. To pro účely odpočtu DPH na vstupu.
Do účetnictví přepočtete kurzem, jako kteroukoliv jinou FA v cizí měně. Při úhradě budete účtovat o kurzovém rozdílu.
Zdravím,
základ a DPH je uveden na fa, ale když přepočtu fa denním kurzem ČNB, tak vypočítám jiné častky. Od dodavatele mám DPH 3 832,80 a po vlastním přepočtu mám DPH 3 850,40. Kurz dod je 24,00 a náš dle ČNB 24,110 (den přijetí). Teď co s tím - nárokovat můžu jen 3 882,80, tak co dál, mám použít pro přepočet celé faktury jeho kurz?
...... jsem v koncích.........poraďte
Dík Stáňa
Pro účely DPH musíte uvést údaje v Kč z PFA (základ daně a DPH).
Tady nemůžete použít žádný kurz (ZD = asi 20172,60 + DPH 3882,80).
Co se týká účetnictví, tak pro zaúčtování ZD použijete kurz, který máte stanoven ve směrnici a pro zaúčtování DPH použijete částku z PFA (ve vašem případě PFA v cizí měně asi 24115,00 a z toho = DPH 3882,80 + rozdíl do např. nákladů 20232,20) (343/321 = 3882,80 a 5xx/321 = 20232,20, celá PFA přepočtena = 24115,00).
Obdobně musíte postupovat u zahniční PFA ze 3. zemí. Pro účely DPH musíte použít kurz celnice (z JSD) a pro zaúčtování kurz dle vaší směrnice. Je fakt, že vám ZD nebude souhlasit na nákladový účet, ale je to v souladu se zákonem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 6. 2008 16:40
Dobrý den,
česká firma zašle české firmě fakturu v eurech. S jakým kurzem toto zaúčtovat? Mám použít kurz dodavatele pro DPH a pro účetnictví kurz dne přijetí fa? Co potom s rozdílem? Jsem z toho celá pryč......poradí mi někdo?
Moc děkuju